Poecilia Scandinavia

Text: Ole Pedersen
Svensk översättning: Helena Jacobsson
Denna artikel publiceras med tillstånd av Tropica Aquarium Plants.
Fotona i artikeln är klickbara till större format (gäller enbart för Goldmedlemmar)

 Pogostemon helferi är en annorlunda och vacker förgrundsväxt som under goda förhållanden snabbt bildar en kompakt matta av mörkgröna blad. De starkt krusiga och säregna bladen gör att den skiljer sig från övriga förgrundsväxter och därför skapar den en attraktiv variation och en nydaning av det planterade akvariet. 

Det kompletta latinska namnet är Pogostemon helferi (Hook. f.) Press (Tropica No 53H) och den är därmed närbesläktad med en annan populär akvarieväxt, P. stellatus. Betydelsen av släktnamnet är skäggig (pogo) ståndare (stemon), men ännu har växten inget egentligt populärnamn i västvärlden. Två thailändska akvarister, Nonn Panitvong och Arthit Prasartkul, fann växten på gränsen mellan Thailand och Burma. I Thailand kallas växten “dao noi” vilket betyder ”liten stjärna” och där finner man den oftast bland den övriga amfibiska vegetationen längs mindre vattendrag. Här står den helt dränkt under regntiden samtidigt som den tål delvis uttorkning under torrperioden. Jorden i den här delen av Thailand är ofta lerig och järnrik, men inte speciellt kalkfattig och det gör väl lämpad som akvarieväxt.Pogostemon helferi med de karaktäristiska och starkt krusade bladen. Foto: Oliver Knott.

På grund av de starkt krusiga bladen kan växten nästan inte förväxlas med andra akvarieväxter. Under bra ljusförhållanden är växten kompakt med korta internoder, och växten får därmed ett fylligt och buskigt utseende. Blomställningen är simpel, 15-30 mm lång och enstaka blommor är lavendelfärgade. Vanligtvis blommar den endast ovan vatten, och akvaristen får därför normalt aldrig uppleva blommor på Pogostemon helferi 

Tropica odlar Pogostemon helferi ovan vatten med alla de fördelar det ger för akvaristen. Växterna är fria från alger och de har också oftast lättare att acklimatisera sig till det vatten som akvaristen använder. Detta är naturligt i och med att arten i naturen upplever stora skillnader i vattenkvalitén omedelbart efter att regntiden börjat. På så sätt har naturen sett till att de växter som levt ”torrt” är mer anpassningsbara. Vid plantering i akvarium sätts P. helferi bäst i mindre grupper eller eventuellt i en större sammanhängande grupp i förgrunden. En kruka kan lätt delas i 4-5 delar, och en bra och vacker grupp uppnås med 20-25 småplantor som planterats med 3-5 cm mellanrum. Löst sittande blad och långa sammanrullade rötter plockas bort före planteringen eftersom de annars ändå bara kommer att dö och skapa förruttnelse runt växten och det leder till att de nya plantornas utveckling saktas ner.

 


Pogostemon helferi
i akvariet där den på grund av sin speciella växtfrom är lätt igenkännlig bland övriga förgrundsväxter. Foto: Oliver Knott.

Pogostemon helferi är egentligen inte särskilt ljuskrävande, men ju mer ljus den får, desto lägre och kompaktare blir dess växtform. Under dåliga ljusförhållanden blir växten längre (upp till 15 cm), medan goda ljusförhållanden som sagt gör den lägre och kompaktare (skotten blir inte högre än 5-8 cm). Växten är snabbväxande och behöver därför gödning om man inte har mycket fisk i akvariet. Järnbrist uppstår från och till och känns igen på att de yngsta bladen blir vitgula, men det kan lätt avhjälpas genom att använda flytande växtnäring i rekommenderade doser. Vid kraftig tillväxt är det nödvändigt att med jämna mellanrum trimma växterna, och det görs bäst genom att skära bort några av skotten ända nere vid roten, så att kan komma ljus och näring ner till de kvarvarande skotten. Tillsättning av CO2 skapar som alltid extra tillväxt, men det är egentligen inte nödvändigt för att hålla P. helferi – den växer helt enkelt bara lite långsammare utan CO2. Växten trivs bra i ett brett temperaturintervall från 23 till 30°C.  

Pogostemon helferi är förmodligen en av de lättaste förgrundsväxterna vi har, då den är mindre ljuskrävande än de flesta andra, och får den inte tillräckligt med ljus, sträcker den endast på sig och blir mindre kompakt. Prova P. helferi tillsammans med andra ljusare förgrundsväxter, t.ex. Glossostigma eller Hemianthus, för att uppnå en ny och spännande kontrast i akvariet.

Pogostemon helferi är relativt ny i hobbyn och det finns därför inte så många artiklar skrivna om växten, men vi rekommenderar att du konsulterar nedanstående referenser om du vill veta mer om denna spännande växt.

 

Litteratur:
Prasartkul A (2004) Pogostemon helferi (Hook. f.) Press (Lamiaceae), eine neue Aquarienpflanze aus Thailand. Aqua Växt 29: 143-148
Tarepunda N (2005) ) Little Star, Aqua Star – The magnificent one Pogostemon helferi

 Artbeskrivning hämtad från Tropicas hemsida.

    

Art: Pogostemon helferi
Familj: Lamiaceae
Kontinent: Sydostasien
Ursprungsland: Thailand
Höjd: 2-10 cm
Bredd: 5-10 cm
Ljuskrav: Lågt – mycket stort
Temperatur: 20-30°C
Hårdhet: Mycket mjukt – mycket hårt
pH: 6-7,5
Växthastighet: Medel
Svårighetsgrad: Medel
Växten hittades av thailändska akvarister nära Burmas gräns. 'Daonoi' (liten stjärna) kallas den i Thailand och det inte utan anledning. P. helferi är en säregen och annorlunda akvarieväxt med en kompakt växtform, krusiga blad och en flott och spektakulär grön färg. Under bra ljusförhållanden med ett näringsrikt bottenmaterial bildar P. helferi många sidoskott från vilka det utvecklas små rötter och växten kan således på kort tid bilda en imponerande förgrundsvegetation. Var dock uppmärksam på att, förutom akvaristen, så uppskattar i hög grad även växtätande fiskar denna växt.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik