Nordiska ciklidsällskapet

Text och foto: Claus Christensen
Svensk översättning: Helena Jacobsson
Denna artikel publiceras med tillstånd av Tropica Aquarium Plants.
Fotona i artikeln är klickbara till större format (gäller enbart för Goldmedlemmar) 

Namnet Cyperus associeras ofta med papyrusen från det gamla Egypten. Det vill säga den papyrus vi idag har på våra fönsterbrädor idag eller i trädgårdsdammar. Nu har också sent omsider en äkta undervattensväxt från samma släkte fått fotfäste i akvariesammanhang.

Cyperus-släktet är extremt vanligt överallt i tropikerna och den mest kända arten är förmodligen Cyperus papyrus, som de gamla egypterna använde till pappersproduktion. I Okavango-deltat i Botswana bildar just denna växt träskskogar som är mer än 100 km breda. Cyperus-arter finns överallt i Sydostasien där några bildar gräsmattor; men de flesta växer i sumpmarker där de ofta är de dominerande arterna längs diken, vattendrag och i risplanteringar. Många Cyperus-arter kan överleva under vatten en kortare tid, men i naturen växer endast ett fåtal under vatten under en längre period.


Cyperus helferi blev först beskriven så långt tillbaka som 1874, då den upptäcktes i Burma, men de första försöken att odla den kommersiellt, blev påbörjat först 1991. C. helferi är den första Cyperus-art, som visat sig idealisk till akvariebruk. Holger Windeløv ( Tropica’s grundare) upptäckte den under en expedition i Thailands södra del, i området kring Ranong. Här växte växten i ett litet vattendrag både ute i själva huvudströmmen, men också längs kanterna. De flesta av växterna stod faktiskt i vatten, även om det var torrtid. I naturen finns det andra Cyperus-arter, som i likhet med C. helferi växer under vatten under regnperioden, men dessa arter är inte lämpade som akvarieväxter, då de antingen blir för stora eller kräver för mycket ljus

C. helferi’s undervattensblad är tunna och slappa och de ger därför en snygg visuell effekt när de står och vajar i cirkulationsströmmen. Växten blir sällan högre än 20-35 cm, och den har ingen tendens att växa utanför akvariet, då bladen vanligtvis flyter på vattenytan, även i små akvarier. För optimal tillväxt krävs goda ljusförhållanden och ett näringsrikt underlag, och CO2-tillsättning av vattnet främjar också tillväxten markant. Den kräver dessutom rent och näringsfattigt vatten, då de äldre bladen annars har en tendens att bli överväxta med alger. Vad gäller temperaturen är C. helferi mycket flexibel, då den trivs i hela intervallet från 20 till 30 grader Celsius. C. helferi kan föröka sig under vattnet genom att bilda små adventivplantor, som kan separeras när bladen är 4-6 cm långa. Äldre växter kan dessutom bilda det typiska paraplyliknande blomståndet, som också kan bilda adventivplantor. Dessa adventivplantor bildar lätt rötter så snart de kommer i kontakt med vatten. 

Under Dupla’s ”Mediline-tester” visade det sig, att växten passar såväl nybörjare som specialister. Den utvecklade sig under perioden till en vacker solitär växt, och detta trots de mycket primitiva förhållandena som dessa akvarier erbjöd (lite ljus, ingen CO2 tillsättning, ingen gödning m.m.). Cyperus helferi är en vacker växt, som kan användas såväl solitärt som i grupp. Detta eftersom de långa slanka bladen passar bra ihop med andra växter i akvariet. Den passar därför bra i såväl stora som små akvarier. 

Artbeskrivning hämtad från Tropicas hemsida

 

 

Art: Cyperus helferi
Familj: Cyperaceae
Kontinent: Asien
Region: Sydostasien
Ursprungsland: Thailand
Höjd: 20-35 cm
Bredd: 15-25 cm
Ljuskrav: medel – mycket stort
Temperatur: 20-30°C
Hårdhet: mycket mjukt – hårt
pH: 5-7,5
Växthastighet: långsam
Svårighetsgrad: svår

Cyperus finns överallt i tropiska områden, men ganska få av dom är bra undervattensväxter. Cyperus helferi är den första Cyperus-art som använts i akvarier. Växten är relativt ljuskrävande och tillsättning av CO2 rekommenderas för att främja tillväxten. I akvarier med bra vattenrörelse kommer växten att svaja vackert i strömmen.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik