Djurmagazinet

Text och foto: Ole Pedersen

Svensk översättning: Tomas Karlsson
Denna artikel publiceras med tillstånd av Tropica Aquarium Plants.
Fotona är klickbara till fullformat (gäller enbart Goldmedlemmar).

Vattenfyllda krukor med en liten lotusblomma eller en purpurröd näckros och några fiskar kan vara otroligt vackert i nästan alla hemmiljöer. Det krävs inte så mycket teknisk utrustning som ett modernt akvarium och ändå kan man få blommande växter som sällan blommar i ett traditionellt akvarium.

 

 

Har du någon gång rest genom Sydostasien kan du inte undgå att lägga märka till de karaktäristiska vattenkrukorna som förskönar gatubilden och de små trädgårdarna. Vanligen innehåller krukorna en Nymphaea och en Cyperus eller en Echinodorus, även om den sistnämnda inte hör hemma i Asien. Dessutom är det alltid fiskar i krukorna, det kan vara guppy eller guldfiskar, men fiskar är nödvändiga för att fullända bilden av en vattenkruka från Sydostasien.

 

Dessa vattenkrukor spelar en viktig roll eftersom det är ett enkelt och dekorativt sätt att få in vattnets skönhet i stadsmiljön utan att det tar alltför stor plats. Då det alltid finns fiskar i krukorna kan de inte bli kläckningsdammar för malariamyggor. Skulle en mygga under ett obevakat ögonblick våga sig på att lägga sina ägg i en vattenkruka, är fiskarna en försäkring för att larverna aldrig kommer att utvecklas till flygfärdiga myggor eftersom de äter upp larverna. Trots detta har vattenkrukor länge varit förbjudna i Singapore och Malaysia i deras kamp mot malariamyggan.

 

 

En vackert glaserad malaysisk kruka med en blomstrande vattenväxt kan också vara en skönhetsupplevelse i andra städer än i Sydostasien. Jag har en 40-liters kruka stående innanför min entrédörr och jag är säker på att den genom åren har rönt mer intresse från mina gäster än mitt 320-liters växtakvarium i vardagsrummet. Den blåglaserade krukan är det första man lägger märke till då man kommer in i huset och kommer det småbarn kan man vara säker på att deras ärmar är genomvåta inom två minuter. Det gör inget, för vi har klinkergolv i hallen och då är det OK med lite vattenspill. Vad är lite vatten mot det intresse som krukan skapar hos de små. Som tydligt kan ses på bilden har inte heller katten något emot krukan, den skapar tillgång till välsmakande lagrat vatten och fiskarna lär sig att gömma sig bland växterna när kattens skugga faller över ytan.

 

 

Om krukan står i ett uppvärmt rum och har tillräcklig tillgång till ljus, finns nästan inga gränser för vilka växter man kan ha i den. Vår vattenkruka rymmer för närvarande en vackert blommande Echinodorus grandiflorus, en Rotala rotundifolia, en Hygrophila difformis, där finns även en Cryptocoryne beckettii som vägrar att ge upp trots att den står i skuggan under den stora Echinodorus´n samt några Utricularia australis. Både Rotala´n och Hygrophila´n måste klippas ner om de inte skall växa ur krukan. Det är spännande att odla dessa amfibiska växter som bara blommar när de tillåts att växa ut ur vattnet. Flera av de nämnda plantorna är väldigt ljuskrävande och därför har jag hängt en 125 W kvicksilverlampa över krukan, den är tänd 16 timmar per dygn året runt. Jag byter cirka hälften av vattnet en gång i veckan. På sommaren när de växer fortare tack vare värmen göder jag med lite flytande växtnäring. Bottensubstratet består av ca 20 cm trädgårdsjord samt ett 10 centimeters topplager av tvättad sjösand för att hålla kvar näringen i jorden.

 

 

Även om jag lever i ett klimat med vinterfrost har jag försökt mig på att ha vattenväxter utomhus. Man måste försäkra sig om att krukan är frostsäker. Jag har varit med om en kruka som inte var frostsäker, men hade då ändå tur. Vattnet hade frusit som en jättestor istärning med fiskar och växter inuti, det krävdes två personer att lyfta över den till en ny kruka. Detta var besvärligt och undviks enkelt genom att man köper rätt sorts kruka från början. Växterna i utomhuskrukan är Nymphaea alba och olika sorter av Potamogeton, men jag har även provat med subtropiska växter. Dem tog jag dock in över vintern. Man ska inte bli förvånad om man hör grodor kväka ur krukan på vårnätterna, jag har haft både grodor och vattensalamander i utomhuskrukan. Det är ett stort mysterium hur de har kommit dit, men kanske har de fått hjälp av barnen?Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik