Stuart Grant Cichlid Fund

Här kommer det fem anledningar till varför jag tycker att akvarisiken är en ypperlig hobby.

1. En meditativ känsla.

Vi har alla hört hur ett akvarium har en lugnande påverkan på själen och hur det sprider harmoni till rummet.

Men det finns ytterligare en dimension av detta.

Är du, som jag en person som har svårt att stressa ner och slappna av?

När jag står med armarna i akvariet kopplar jag bort allt annat och det ger en lätt meditativ påverkan. Det hjälper mig att koppla bort alla andra tankar och projekt som surrar runt i mitt huvud, och jag känner en viss ro i kroppen när jag får fixa med mina kar.

2. Kombinera dina hobbies

Det är ingen slump att många som håller på med växtakvarium eller Aquascaping också är fotointresserade. Det estetiska behovet blir tillfredställt på flera plan och det är lätt att faschineras av alla små världar och motiv i akvariet.

3. Lagom tidskrävande

Ditt akvarium kan vara allt från mycket tidskrävande till inte alls tidskrävande. Har du mycket att göra en vecka, eller på sommaren då de flesta prioriterar utomhusaktivitet så är det bara att dra ner på tiden du lägger på din hobby. Jag lägger mellan 15min och ca 4 timmar i veckan på mina två 96-literskar. Bara du sköter vattenbytena så klarar det sig fint utan större uppmärksamhet ett tag.

4. Inget slit och släng

Du behöver inte ha massa våtdräkter som hänger på tork i duschkabinen, inga golfbagar som ska få plats i bilen, inga svettiga benskydd som ska tvättas osv.

Ett akvarium kan du pilla med lite när du känner för det. Har du 5 min över så kan du ansa mossan eller mata fiskarna. Medan du tittar på nyheterna på tvn kan du byta vatten. Kanske knäppa en bild och lägga upp på nätet? Helt klart det bästa tidsfördrivet som finns.

5. Billigt

Visst kan man lägga mycket pengar på sitt akvarium, men det är också en hobby som man klarar på riktigt snål budget. Ett akvarium med tillbehör kan man fynda billigt begagnat, oftast finns det säkert en burk på någon i släktens vind som du kan få gratis. Inredning, växter och fiskar finns i alla prisklasser och även dessa finns det en stor andrahandsmarknad på där det ofta går att fynda.

Är det något som vi akvarister är duktiga på så är det att komma undan så billigt som möjligt. Kolla forum mm för de bästa tipsen.

 

 

Text & foto

Christian Brams

Aquascaper

Facebook

 

 Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik