Djurmagazinet

Jag hade med ett nano till Malmömässan som var i början av April (2014) som var tänkt att det skulle delta i Aquascapingtävlingen ”Aquatic Green Art” i en öppen grupp. Men av någon anledning så blev denna gruppen inte av. Eftersom jag inte blev meddelad detta så hade jag naturligtvis med mitt akvarium, som nu istället bara fick vara för visning vilket dög lika bra för mig.

Karet lottades också ut till en av deltagarna som varit med i tävlingen för ”fasta mått”.


Hardscapen blev till på vinden hemma i Göteborg. Jag hade lite rötter liggandes och provade flera olika alternativ tills jag fastnade för denna. Som ni ser så är den ganska stor. Men det är inte alltid fel för det. Jag hittade även några snygga svarta stenar som jag en gång plockat i de värmländska skogarna som blev perfekt ihop med roten.

Som bottensubstrat har jag valt att använda Oliver Knotts Nature Soil. Jag tog den svarta, finare sorten. Den lämpar sig bäst till så här små kar.


Under uppväxttiden så hade jag karet på mitt kontor. Det är enklast då jag har tillgång till co2, växter osv där.


Själva akvariet är från en serie som heter OW som finns på den svenska marknaden. Det är  tillverkat av 4mm Opti White-glas som är en glassort med mindre järn i. Det ger en cleanare och mer krispig look och man slipper de gröna kanterna som blir på vanliga helglaskar. Opti White är numera det självklara valet för mig och många andra som sysslar med Aquascaping.

Karet är på 25 liter och har måtten 40x25x25cm, ett lagom litet nano.

Pumpen som ni ser till höger i bild är en EHEIM AquaCompact 40. Det är ett ytterfilter som är speciellt framtaget för nanoakvarium. Det är en riktigt grym lösning till ett kar i denna storleken då det blir en mycket stor filtermassa i förhållande till vattenvolymen.
Pumpen med vadd till vänster är bara en tillfällig komplettering för att få bort småpartiklar i vattnet. 

För att vara helt säker på att lyckas med detta karet har jag valt 2 stycken LED-lampor från EHEIM på vardera 7w. Dessa är även de som jag har i min ena tvillingburk hemma och sett mycket positiv effekt från. De kan verka lite kostsamma till en början men med ljus, och framförallt LED så får man vad man betalar för. I detta fallet är det så värt det =)


Efter ca 3 veckor var det dags att tömma och ta med det till Malmö för mässan. Såhär såg det ut då. Det hade naturligtvis varit bättre om det hade fått gotta till sig i några veckor till. Väljer man växter med omsorg så kan man faktiskt få det att se riktigt ”moget” ut efter bara nån vecka. Här har jag bytt ut den stora tuben jag hade på jobbet mot en mindre mer smidigare co2-anläggning från Fluval. De är riktigt bra de där små anläggningarna, men jag skulle inte rekommendera dem till så mycket större kar än detta. Om man ser till en snittförbrukning (Källa) på ca 12g co2 per dag och 100 liter vatten skulle denna tuben räcka i ca 40-50 dagar till detta karet. Till ett 100-liters skulle den bara räcka i ca 10 dagar.

Jag använde mig av enkla sorters växter som redan hade lite storlek. Några av dem tog jag från karet hemma. På denna bilden ser ni, från bak vänster: Cyperus helferiMicrosorum sp ‘Mini’Vesicularia ferriei och Bucephalandra motleyana. sp. ”Bukit Kelam”.
 Fiskarna är Kolglödstetra (hyphessobrycon amandae) och räkorna är Sakura red (Neocaridina heteropoda).

Det slutgiltiga resultatet ser ni ovan. Vi får hoppas att den nya ägaren tar hand om karet och att det växer till sig riktigt fin! =)

 

 

Text & foto

Christian Brams

Aquascaper

Facebook

 

 Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik