Bli medlem på Zoopet

Pilotprojektet Skolakvariet 2016 har precis avslutats. Vinnaren av 2016 års upplaga är klass 5A på Madesjöskolan i Nybro som tillsammans med sin mentorbutik, Djurens Värld tagit sig ända till toppen.
Irene Eghbal som är klassföreståndare säger att klassen är överlycklig och tackar Tomas Karlsson på Djurens Värld som varit en riktigt bra mentor för dem.

Tillsammans ska de besöka en av de djurparker som sponsrat en del av priset efter sommaren.

Samtliga elever i de deltagande klasserna har skrivit ett prov relaterat till den problemlösning som varit runt akvariet och de ämnen som innefattas. Den klass som hade högst medelpoäng på provet vann femtusen kronor till klasskassan och ett besök på någon av djurparkerna, Universeum, Skansen-akvariet och Kolmårdens Tropicarium. Pengarna får klassen använda till vad de vill, men självklart ser ZOORF som är arrangörer av projektet helst att de används till något som går hand i hand med projektets inriktning.

Projektet är ett initiativ av ZOORF (Zoobranschens riksförbund) med syftet att öka intresse för djur och den positiva effekt djurhållning skapar i samhället.
Under höst- och vårterminen har sjutton klasser från hela Sverige tagit hand om varsitt akvarium. Till sin hjälp har de haft varsin “mentorbutik”, en zoohandlare på skolans ort, som har stöttat dem och undervisat i hur de ska gå tillväga för att lyckas med sitt akvarium.

Akvariet har använts som en resurs för olika ämnen som ligger i läroplanen. Eleverna har fått räkna volym för att veta hur mycket de ska dosera av vattenberedningsmedel och växtnäring. De har fått måla av fiskarna på bilden, lärt sig om de olika vattendragen och dess vattenkvalitet i olika delar av världen och fått se hur ett riktigt, litet ekosystem fungerar.

Akvariet är så mycket mer än bara det självklara. Det är mycket som händer i akvariet som man kan applicera på det som vi undervisar. Det blir lättare för eleverna att greppa det när man har något konkret i klassrummet att visa på. Om man är lite kreativ kan man nästan använda sig av akvariet i alla ämnen som de läser, säger en av lärarna som varit ansvarig för en klass.

Akvariet kostar inte klassen någonting utan är sponsrat av olika aktörer inom zoofackhandeln. Innehållet i akvariet sponsras av mentorbutiken och klassen får själv välja inredning och fiskar. Efter att projektet nu är avslutat får alla klasser behålla sitt akvarium. Det är bara positivt om de fortsätter att sköta om akvariet och använder det aktivt varje dag. I några fall har klassen lämnat över ansvaret till en annan klass eller till skolan som tillsammans ska sköta om det.

Ordförande i ZOORF, Cecilia Dannborg är nöjd med utgången av Skolakvariet 2016.

- Det har varit ett lyckat projekt som spridit mycket glädje och kunskap. Och det var precis det som var tanken när vi i styrelsen för ZOORF började prata om vad vi kunde göra för att få nästa generation att få upp ögonen för djurhållning. Förhoppningen är naturligtvis att några av alla elever ska skaffa sig ett eget akvarium som sedan kanske kan leda till en kanin, fågel, hund eller annat sällskapsdjur. Vi kommer självklart att fortsätta med Skolakvariet och funderar redan på andra liknande projekt som vi kan ta oss an i framtiden, säger hon.

Skolakvariet 2017 är redan i startgroparna och projektledaren Christian Brams är i full gång med att jaga klasser och butiker som kan vara med i höst.
Lagom till att eleverna kommit tillbaka efter sommarlovet kommer det att skeppas ut nya akvarium över hela Sverige

 

Text: Christian Brams

Foto: Irene Eghbal

Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik