Zoopet
54L Multiskar - ett akvarium på www.zoopet.com

54L Multiskar
(Artakvarium – övriga)

av: Fridas - (2010-09-18)
Betyg

Ditt betyg

Fakta

Fabrikat: Aquael
Bredd: 30 cm
Höjd: 30 cm
Längd: 60 cm
Antal liter: 50 liter

BESKRIVNING

Kar med 8st s.k. Multisar Lamprologus multifasciatus - Mångbandad snäcklekare. Sparsamt inrett och kanske inte med biotopiskt riktig inredning från fiskarnas hemsjö Tanganyika, men det tvekar jag på att fiskarna bryr sig om. Istället har jag valt att lägga ner lite extra pengar på riktigt bra snäckor som håller lite längre och som till formen påminner mycket om de biotopäkta snäckor som finns naturligt i Tanganyikasjön. De ska ju trots allt hålla ett bra tag, man vill inte hålla på och byta ut och plocka bort dem och då snäckorna är den mest centrala delen i denna arts liv så känns det viktigare än allt annat i karet.

Karet är i skrivande stund ganska nystartat och har bara gått i ca. 3 veckor så jag misstänker att växten i karet kommer att bytas ut till en ”Anubias nana” eller ”Vallisneria spiralis, Tiger" längre fram, som kan fästas på rot eller sten då de gärna gräver både upp och ner med den Svärdplanta som står i karet idag.INREDNING

Juwels bakgrund ”Stone Clay”
Rådasand på 0,4-0,8mm
Echinodorus bleheri
Gobelängturbansnäckskal (Turbo petholatus) 23st
Apple Murex snäckskal 5st
Sulcose Tonna snäckskal 1st (Utgör fritidsgård åt dem alla mellan grävskiften).

TEKNIK

Hailea Innerfilter RP-200 med strilrör
JÄGER Doppvärmare 50W från EHEIM
PHILIPS Aquarelle TLD 89 T8 15W lysrör
Arcadia Reflektor


FISKAR

Lamprologus multifasciatus, Mångbandad snäckskalslekare/snäcklekare
Mycket trevlig och aktiv fisk som gräver mycket och energiskt. Jag kan spendera lååååånga stunder med att bara sitta och betrakta dessa söta små fiskar. Det dessa fiskar saknar i storlek tar de igen i mod och personlighet. Väntar med spänning på att gruppen på nuvarande 8 individer skall öka en aning.

VÄXTER

Echinodorus bleheri, Paniculatus-svärdplanta

Just denna planta kommer från den första växten jag köpte. Tålig, lagom ljuskrävande och frikostig växt som skickar massor med sidoskott. Plantan i just detta kar är ännu bara ett ungt skott och kommer få större, bredare och mörkgrönare blad som vuxen. Bleherin är min favorit bland svärdplantor och den tål riktigt hård urgallring med jämna mellanrum, vilket jag tycker får den att växa ännu mer.

ÖVRIGA DJUR


Gobelängturbansnäckskal - Foto: Frida Skoglund

Lamprologus multifasciatus - Foto: Frida Skoglund

Borta bra men hemma bäst – Foto: Frida Skoglund


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Inga kommentarer


Zoopet i stolt samarbete med
CARES