Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Lamprologus multifasciatus

Mångbandad snäckskalslekare/snäcklekare


Vetenskapligt namn:
Lamprologus multifasciatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Neolamprologus  multifasciatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Mångbandad snäckskalslekare/snäcklekare
Ursprung:
Tanganyikasjön: i sjöns allra sydligaste del (Zambia).
Foto på fisken Lamprologus multifasciatus Foto © Martin Pannecke
Köttätare (zooplankton). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges smått fryst foder. I sin naturliga miljö återfinns den i regel på 10 till 25 meters djup i eller i närheten av tomma snäckskal. De är visserligen parbildande men lever i stora kolonier som kan innehålla tusentals individer. Den mångbandade snäckskalslekaren är en fredlig substratruvare som leker i snäckskal. Hanen och honan har var sitt snäckskal. Leken sker inuti honans skal. Ynglen stannar länge kvar i föräldrarnas snäckskal. Den hålls bäst i en liten grupp på 8-12 individer. Ett lämpligt akvarium skall innehålla finkornig sand som bottenmaterial, samt rikligt med tomma snäckskal (minst 50% fler än antalet fiskar). Lämpliga snäckskal är från t.ex. vinbergssnäckor. Den gräver väldigt mycket. Hanen är någon centimeter större än honan, i övrigt inga kända yttre könsskillnader.Det finns några olika varianter sjön, men de skiljer sig inte så mycket åt. Varianten på fotot kommer från Mbete-ön i Zambia.

Medlemmarnas kommentarer



Lamprologus multifasciatus
Kommentar av: ekberg den 2019-03-28

Har just köpt ett par stycken Lamprologus multifasciatus riktigt rolig och liten fin fisk kan starkt rekommendera. tänk bara på att inte mata dom med röda mygglarver.

Härlig grävare
Kommentar av: Auratusen den 2010-07-15

en trevlig liten snäcklekare som gräver väldigt mycket. lättlekt också. trevligt att se små yngel som simmar bland snäckorna och in och ut ur snäckorna

Tips:

lägg snäckorna i framkant på akvariet. för då lägger hanen all sand längst bak i akvariet. om man har snäckorna längst bak, så skyfflar han all sand mot framrutan.

Underbar
Kommentar av: Mr. Andersson den 2008-04-12

Har en oräknerlig koloni av dessa i ett 375liters akvarium med betydligt större fiskar 2 rödzebra och 2 ahli, och som tidigare sagt så fort någon rovfisk kommer för nära så kommer alla större hanar och honor till anfall.

Annars än mkt fredlig fisk.

härlig fisk
Kommentar av: fredd den 2007-06-22

riktigt go liten fisk, blev en favorit direkt:)

Multis
Kommentar av: Henrik_von_Jyndevad den 2007-01-07

Har 100L med ca ett dussin fisk av denna art, helt klart min favoritfisk. Deras beteende är unikt och de kräver så lite utrymme.

Mycket intressanta
Kommentar av: Sofus den 2004-03-23

Väldigt fina små (hannen blir ca 4.5-5cm) och ettriga ciklider! Gräver ofantligt och jagar bort allt levande från snäckskalen dom har som revir. Lätta att förflytta då dom direkt gömmer sig i sin snäcka om dom blir skrämda, bara att plocka upp snäckan så följer fisken alltid med :)

Radera din kommentar
Aggressiv grävare.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-07

Namnet getingciklid är föreslaget för denna art, och det är väldigt passande: liten, strimmig, ettrig, och anfaller i svärm!

Arten är liten, men har rätt stora revir - cirka 20cm radie kring snäckan. De gräver mycket; oberoende av hur mycket sand du har kommer de att gräva sig ned till bottenglaset (kan faktiskt vara ide att ha så grovt grus att de inte kan gräva, som på bilden). De är extremt hårdföra, och klarar av att hävda sig också mot mycket större fiskar.

Ofta sägs det att de går bra i små akvarier, men deras unika beteende, dvs att de bildar kolonier med gemensamt försvar, vilket såvitt jag vet ingen annan fisk gör, får man bara se i stora akvarier.

Alger
Kommentar av: nettrax den 2002-09-04

Leker lättare om det finns mycket grönalger i akvariet.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information