Zoopet
Neolamprologus brichardi, Malasa
Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Neolamprologus brichardi, Malasa
Prinsessan av Burundi


Vetenskapligt namn:
Neolamprologus brichardi, Malasa
Tidigare vetenskapligt namn:
Lamprologus brichardi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Prinsessan av Burundi
Ursprung:
Tanganyikasjön: Malasa, Tanzania.

Foto: Ad Konings
Köttätare (zooplankton). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges smått fryst foder.
I sin naturliga miljö lever den i stora lekkolonier (som kan uppgå till mer än tusen individer) i klippbiotoper på 5 till 15 meters djup.
Prinsessan av Burundi är en parbildande substratruvare som leker i grottor. Akvariet skall innehålla många gömställen (grottor). Hålls bäst i en liten grupp på 6 eller fler. Den kan dock hållas parvis. Yngel upp till 2.5 cm hjälper till med att vakta sina småsyskon.
Den är visserligen revirhävdande, men flera par kan leva bredvid varandra, men då bör akvariet vara minst 100 cm långt.
Prinsessan var en av de allra första tanganyikaciklider som exporterades för hobbyn. Den är fortfarande populär, främst pga deras intressanta yngelvårdsbeteende där de äldre syskonen hjälper till att vakta småsyskonen.
Det är inte mycket som skiljer könen åt, men hanarna brukar ha lite mer utdragna fenor och något starkare färger, men skillnaden är marginell.
Det finns ett stort antal varianter runt sjön. De skiljer sig dock ganska lite åt. N. brichardi och N. pulcher liknar varandra väldigt mycket. Den viktigaste skillnaden är de två mörka (brunsvarta) banden bakom ögat. Hos N. pulcher så löper banden någorlunda parallellt i en båge neråt. Hos N. brichardi så är bandet närmast ögat mer horisontellt och de två banden påminner grovt om ett liggande T.
Foto 2 visar ett prinsess-stim vid Cape Chaitica i Zambia.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

*Lalloline*
Kommentar av: Oregistrerade den 2008-03-08

Mycket vackra fiskar, men aggresiva som attan, dom går till och med emot våra frontosor som är ca 20-25 cm.
Så kaxiga kan man säga att dom är, ynglar gör dom också, 20 yngel har vi som överlevde första kullen men behöll bara 2 och skänkte bort resten till min bror.
Men dom är inte att rekomendera att blanda med vanliga akvariefiskar då dom är så aggresiva och kaxiga, dom äter ju även på malen.

Ha det bra.

Radera din kommentar
Trevlig och vacker.
Kommentar av: Azur den 2007-10-06

En av mina favoriter bland Tanganyika-ciklider. Har fått lite dåligt rykte pga att den är billig och lätt-tillgänglig, och ofta köps av akvarister som inte inser att bakom det gracila utseendet gömmer sig en visserligen relativt snäll men dock riktig tanganyikaciklid. De där bulldogs-tänderna som sticker ut ur munnen är inte på skämt.

Trots att det är en dvärgciklid kan den "ta över" akvarier genom att den förökar sig så lätt, och ungarna stannar kvar hos föräldrarna och hjälper dem driva bort andra fiskar.

Akvariets vargar!
Kommentar av: Jens A. den 2007-10-05

Har haft prinsessor i en vecka nu. Först var en av de fyra mobbad som attan, sedan, efter mycket trixande och underkastelse, så har den släppts in i gänget igen.
Prinsessorna är verkligen inte prinsesslika i sitt beteende, utan är akvariets huliganer - de mobbar mina algätare och multisar en hel del, och gör det i gäng också.
Precis som en flock vargar som tar över ett territorium! Deras sociala liv påminner också om vargar....dessutom är de ju grå!

grävare
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-08

under leken har dom ett mycket roligt betende när hanen tar stenar i munnen ifrån grottan o simmar en bit bort o släpper dom där ser hur roligt ut som helst mina har byggdt en ca sju centimeter stor hög med akvarium grus

Radera din kommentar
Intressant fisk
Kommentar av: sacha den 2005-10-05

Min första Tanganyikaciklid och jag tycker den verkar intressant, ganska så aggresiv verkar de som å lite skygg!? Kan dock bero på att jag endast haft dom i 3dagar i skrivande stund... Men har man ett kar på 80-120 liter å vill ha Tanganyika rekomenderar jag denna..

Men de där med att ha en grupp på 5-6st i ett såpass litet kar jag nämde ovan verkar inte gå bra enligt vad jag läst mej till...utan då är tydligen 1par att föredra..

glupsk
Kommentar av: nettrax den 2002-09-04

Vad jag har sett så är den otroligt glupsk på yngel av andra arter.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten

Övriga arter i släktet

Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund