Zoopet
Neolamprologus furcifer
Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Neolamprologus furcifer
Gaffelstjärts lamprologus, bottenlamprologus


Vetenskapligt namn:
Neolamprologus furcifer
Tidigare vetenskapligt namn:
Lamprologus furcifer
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Gaffelstjärts lamprologus, bottenlamprologus
Ursprung:
Tanganyikasjön: Förekommer runt hela sjön.

Foto: Ad Konings
Köttätare (insektslarver och andra små ryggradslösa djur). Den föredrar i akvarium fryst och levande foder, men äter även torrfoder.
I sin naturliga miljö lever den i klippbiotoper där man oftast hittar den längs den lägsta sidan av stora klippblock där de ofta håller sig väldigt nära och med buken vänd mot underlaget. I sjön håller hanen ett harem (kan vara mer än 10 honor).
Neolamrologus furcifer är grottruvare. Vid leken kan upp till 60-70 ljusgröna ägg avges. Den är svårlekt samtidigt som det är svårt att få yngeln att klara sig. Enbart honan vaktar avkomman.
Denna art hålls bäst parvis eller en hane med flera honor i stora akvarier. Hanarna är rejält aggressiva och man kan inte hålla flera hanar i samma akvarium. Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen i form av stenrösen men även en del högt belägna utkiksplatser. Den kan hållas ihop med andra tanganyikaciklider.
Speciellt vildfångade exemplar kan få problem med simblåsan och kan inte hålla sig flytande utan blir liggande orörlig på underlaget. I regel försvinner dessa besvär efter några veckor i akvariet.
Det är svårt att skilja könen åt men hanarna är oftast 3-4 cm längre samtidigt som de med tiden utvecklar en liten pannpuckel. Den förekommer runt hela sjön men de olika geografiska poulationerna skiljer sig inte åt.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten

Övriga arter i släktet

Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet