Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Altolamprologus sp. 'compressiceps shell', Sumbu

Dvärgcompressiceps


Vetenskapligt namn:
Altolamprologus sp. 'compressiceps shell', Sumbu
Tidigare vetenskapligt namn:
Altolamprologus compressiceps, sumbu
Altolamprologus sp. "sumbu"
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Dvärgcompressiceps
Ursprung:
Tanganyikasjön: Sumbu-ön, Tanzania.
Foto på fisken Altolamprologus sp. 'compressiceps shell', Sumbu Foto © Ad Konings
Köttätare (små kräftdjur och småfisk). Den äter i akvarium allt standardfoder, men måste ges smått frysfoder. Den tar även yngel.
I sin naturliga miljö lever den i områden med snäckskal.
Dvärgcompressicepsen är en parbildande substratruvare. Äggen läggs i honans snäckskal och sköts oftast av honan. Varje lek ger ett relativt stort antal yngel (upp till ca 150) som växer mycket långsamt. Nykläckt artemia är nödvändigt.
Den hålls bäst parvis tillsammans med andra snäckskalslevande arter, men risken finns att den äter deras yngel. Ett lämpligt akvarium skall innehålla flera gömställen. Det skall också finnas ett stort antal med små snäckskal.
Denna fisk ansågs tidigare vara en egen art då den är betydligt mindre (5 resp. 15cm) än övriga A. compressiceps. Numera anses den vara en miniatyrform av denna. Den verkar också bli betydligt större (uppåt 10 cm) när den hålls i akvarium och honorna blir då ofta för stora för att komma in i de snäckskal som man normalt hittar dem bland.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men hanen är betydligt större än honan.Dvärg-compressicepsen förekommer på flera ställen runt sjön, men de skiljer sig inte så mycket från varandra.

Medlemmarnas kommentarer



Vacker men skygg
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-03

En mycket vacker fisk, trots normalt kanska bleka färger. Min hanne kan nästan bli mörkt blålila när han är riktigt stöddig. Men tyvärr gömmer de sig oftast i sina snäckor och när de kommer ut står de blickstilla... Har försökt, men inte fått dom att leka..

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information