Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Neolamprologus falcicula, Kipili

Cygnus


Vetenskapligt namn:
Neolamprologus falcicula, Kipili
Tidigare vetenskapligt namn:
Neolamprologus sp.
Lamprologus cygnus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Cygnus
Ursprung:
Tanganyikasjön: På ostkusten mellan Magara i Burundi till Samazi i Tanzania.
Foto © Ad Konings

Neolamprologus falcicula är en köttätare (zooplankton). I akvariet kan den äta allt standardfoder, men bör ges små frysta födoämnen. I sitt naturliga habitat lever den i klippbiotoper eller övergångszoner på djup mellan 5 och 40 meter. Till skillnad från vissa andra arter i prinsessgruppen bildar den inte stora lekkolonier. Istället föredrar den att gå parvis, ensam eller i mycket små grupper (icke könsmogna individer).

Den är en substratruvare som leker i grottor och parbildar. Den försvarar sina avkommor intensivt. I akvariet bör det finnas gott om gömställen och grottor. Den trivs bäst i en liten grupp på minst 6 individer i ett något större akvarium. Den kan dock också hållas parvis i ett mindre akvarium. Det är viktigt att flytta ungarna när de når en längd av 2-2,5 cm för att undvika aggressioner. Trots att den är revirhävdande kan flera par leva bredvid varandra, men i så fall bör akvariet vara minst 100 cm långt. Den kan vara kompatibel med andra tanganyikaciklider. Skillnaderna mellan könen är inte mycket tydliga, men hanarna tenderar att vara större med något mer utdragna fenor och starkare färger, även om skillnaderna är små.


Det finns ett ganska stort antal poulationer runt sjön som skiljer sig något åt (främst yngelteckningen). Populationerna vid Kigoma Bay och Cape Cabogo brukar kallas för "Walteri" i handeln och dessa har ett svart rutmönster på kroppen och ryggfenan. Populationen vid Magara, Burundi har mycket attraktivt färgade yngel (orangegula rygg och analfenor) och de påminner mycket om varianten vid Kipili, Tanzania som i handeln brukar kallas för "Cygnus". Cygnus-yngel har orangegula rygg-, stjärt och analfenor samt gulorange på huvudet, de har också en blå söm i anal- och ryggfenan (kan vara helblå) samtidigt som bukfenan är enfärgat blå.
De vuxna djuren är i allmänhet brunfärgade oavsett population.
Varianten på fotot kommer från Kipili i Tanzania.
Foto 2 är ett yngelfoto.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet