Zoopet
Sphaerichthys osphromenoides
Labyrintfiskar

Sphaerichthys osphromenoides
Chokladgurami


Vetenskapligt namn:
Sphaerichthys osphromenoides
Tidigare vetenskapligt namn:
Osphromenus malayanus
Osphromenus notatus
Familj:
Osphronemidae
Handelsnamn:
Chokladgurami
Utbredning:
Indonesien och Malaysia

Foto: Mark Smith
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men föredrar levande och fryst foder. Chokladguramin är en av få labyrintfiskar som är munruvare. Honan ruvar de 20-40 äggen/larverna i munnen under ca 14 dygn. Den är en mycket fredlig och skygg fisk som man håller som par eller som en liten grupp eller tillsammans med andra lugna, fredliga fiskar fast då behöver man ett större akvarium (minst 80 liter). Akvariet skall vara tätt planterat, men med fritt simutrymme och en del flytväxter. Den trivs bäst i ett lågt akvarium där det finns några gömställen bland stenar och rötter. Hanen har en smal gul söm på kanten av anal- och stjärtfenan. De flesta gurami är känsliga för dålig vattenkvalitet, det gäller i allra högsta grad för chokladguramin som är mycket mottaglig för sjukdomar.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Väldigt vacker
Kommentar av: kitkat den 2007-04-29

Har ett par sedan 6 mån tillbaka. Tycker varken dom är känsliga eller skygga. Men dom tycker som sagt om att gömma sig bland växter och i grottor.
Mina simmar ej i par nu, dom gjorde det ett tag i början bara.

favorit
Kommentar av: yvonne bäckström den 2003-05-07

i verklighet är fisken vackrare som vuxen får hanen lite rött och blått på stjärtfenan bli inte skrämd av att den är känslig för dålig vattenkvalitet jag tycker de är tåliga har haft mina tre två år utan problem är väldigt vackra tillsammans med mycket rötter och halvhöga växter i akvariet ytterpump rekomenderas

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES