Zoopet
Benitochromis conjunctus
Ciklider - Västafrika

Benitochromis conjunctus
Tvåbandad krib/munruvare


Vetenskapligt namn:
Benitochromis conjunctus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Tvåbandad krib/munruvare
Ursprung:
Västra Kamerun.

Foto: Tonny Brandt Andersen

Allätare (insekter, larver etc. som grävs upp i bottensubstratet samt växtdelasr, aufwuchs etc.). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges en varierad kost med såväl grönfoder som fryst foder som Cyclops etc. Huvudfoder bör vara sjunkande pellets som den tar från botten.
Den lever i vattenflöden som går genom kraftigt bevuxna områden med överhängande buskar.
Arten är en parbildande munruvare. Den leker oftast i grottor och äggen tas först upp av honan. Ruvningen pågår sedan i 10-12 dygn och föräldrarna skiftas om att ruva flera gånger varje dygn. Antal yngel per kull varierar mellan 30 och 50.
Arten är något aggressiv gentemot artfränder men i övrigt tämligen fredlig. Den kan utan problem hållas i ett sällskapsakvarium ihop med andra fiskar som t.ex. Pelvicachromis och mellanstora tetror. Mycket små fiskar kan ätas upp.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla en del gömställen i form av stenar och rötter (som skall nå upp till ytan) och en del växter (gärna lite flytväxter som ger lite skugga) . Bäst är att skaffa en mindre grupp (5-6 st) som får växa upp ihop, eller att skaffa ett par.
Hanarna blir större än honorna, samt får en brantare panna och något mer utdragna fenstrålar. Honorna får en något rundare buk som blir svagt röd/rosa vid lek.
Enligt IUCN:s röda lista klassificeras arten som hotad i naturen.Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg