Vetenskapligt namn:
Pangio kuhlii
Tidigare vetenskapligt namn:
Pangio semicinta
Familj:
Cobitidae
Handelsnamn:
Kuhlii-ål
Utbredning:
Asien: Indonesien, Malaysia, Thailand
Foto: Mark Smith

Skugga

Hoppar
I naturen lever olika fiskarter i olika vatten som håller olika temperaturer. Oftast är det tropiska fiskar som finns i våra akvarier, vilket innebär att de vill ha ganska varmt vatten. Vattentemperaturen kan dock variera under året även i tropiska vatten. Till skillnad från människan är fiskar växelvarma djur, vilket innebär att deras kroppstemperatur följer med svängningar i vattentemperaturen. Därför är det speciellt viktigt att vi har rätt temperatur på akvarievattnet.
Arter som lever i vatten där det är stora svängningar i temperaturen mellan olika årstider är naturligtvis mindre känsliga för temperaturvariationer än de som lever i vatten där temperaturen är ungefär samma året runt.
De temperaturer vi har angivit för varje art anger inom vilket intervall temperaturen skall hålla sig i akvariet för att fiskarna skall trivas.
Att ange en arts max.längd är inte det enklaste. En art blir ofta olika stor i naturen och i akvarium (oftast större i akvariemiljö), hanar och honor är olika stora osv. När vi beräknat en arts längd har vi utgått från normal vuxen storlek i naturen, samt den största av honan och hanen (oftast hanen, men långtifrån alltid).
Den längd vi angivit kan skilja sig ganska mycket från den längd de kan uppnå i akvarium. Ett exempel på ett släkte som blir betydligt större i akvarium är malawicikliderna i släktet Aulonocara. I naturen blir de oftast inte större är 9 cm, i akvarium blir de ofta 13-14 cm, dvs 50% längre. Anledningen till att en art blir större i akvarium än i naturen är tillgången på mat. I akvariet får de betydligt mer mat, som de inte behöver arbeta (motionera) för, än de får i naturen.
Ett exempel på motsatsen är hajmalen (Pangasius hypophthalmus) som i naturen kan bli 130 cm, men som i akvarium kan bli 80 cm, ja ofta inte ens så lång. Anledningen till detta är att fiskarna behöver utrymme för att växa till naturlig storlek. Är akvariet för litet stannar den oftast upp i växten.
Därför är det svårt att ange en exakt vuxenstorlek, men siffran som angivits är ändå en ungefärlig utgångspunkt.
Här anges från vilken världsdel en speciell art härstammar. Hela världsdelen är visserligern markerad, men detta innebär i regel inte att arten lever i hela det markerade området.
Sannorlikare är att den bara finns i ett mindre område som t.ex. vid ett litet rev i en speciell sjö, i ett större flodområde etc. För närmare angivelse av området se "Utbredning" på varje fiskbeskrivning.
pH är ett mått på vattnets surhet och alkalinitet och mäts i en skala från 0 till 14 där pH 7 står för neutralt vatten, över 7 är basiskt (alkaliskt) och under 7 är surt. pH-värdet bestäms av om den materia (t.ex. mineraler, organiskt material) som har löst sig i vattnet är alkaliskt eller surt och av mängden löst materia.
Olika arter lever i naturen i olika sorters vatten. I Sydamerika och Asien är oftast vattnet surt (pH under 7) till neutralt (runt 7), i Västafrika relativt neutralt (runt 7), i Centralamerika och djupvattenssjöarna i Östafrika basiskt (över 7).
Därför är det viktigt att fiskarna i akvariet har ungefär samma vatten. Vill du ha reda på mer om pH, som hur man mäter, eller hur man ändrar pH-värdet uppmanar jag dig till att gå in på rubriken "Akvarievatten" som du finner i huvudkolumnen till höger. Under rubriken "Akvarievatten" hittar du också mycket annan information om olika vattenkemiska förhållanden man måste tänka på. Till exempel är det mycket viktigt att känna till vattnets KH-värde.
För varje fiskart har vi angivit ett intervall inom vilket pH-värdet skall befinna sig för att just denna art skall trivas. Visst kan man genom långsam tillvänjning vänja många arter till att överleva i vattenvärden som ligger utanför detta intervall, men det är definitivt inte att rekommendera eftersom det dels är frågan om djurplågeri och dels i det långa loppet ändå riskerar att ta en ände med förskräckelse.
Ett annan viktig faktor vad gäller pH-värdet är att det hålls stabilt, dvs det får ej variera för mycket, stora hopp i pH-värdet (även om den övre och undre gränsen ligger inom intervallet) är mycket skadligt för många fiskarter. Mer om detta hittar du i avdelningen "Akvarievatten".
Olika fiskarter kräver olika storlek på akvariet. Vad som påverkar detta är naturligtvis i första hand fiskens storlek, men det finns också annat. Aktiva fiskar som simmar mycket kräver ett större akvarium än en mer passiv osv.
Vi har angivit en siffra både för akvariets minsta längd och för dess minsta innerhåll i liter. Ofta följs dessa bägge siffror åt, men inte alltid. Framförallt väldigt aktiva fiskar vill ha relativt långa akvarier eftersom de simmar mycket och då behöver ett stort simutrymme. Andra ganska passiva men stora fiskarter äter kanske mycket och då krävs det ett stort liter-innehåll för att det är lättare att upprätthålla en biologisk balans i ett sådant akvarium.
I regel följs dock de bägge måttstockarna åt. Vår angivelse kan bara ses som en ungefärlig utgångspunkt för hur litet ett akvarium kan vara. Ett större akvarium är aldrig fel och det är alltid lättare att sköta och hitta en biologisk balans ju större ett akvarium är.
Olika arter är olika väl anpassade till ett liv i akvarium. En del arter skall inte gå i akvarium. Vi har utifrån vår bedömning placerat samtliga arter i olika grupper allt efter deras svårighetsgrad, med 1 som enklast och 5 som svårast.
1 - Mycket tålig, fredlig och lämplig nybörjarart.
2 - Relativt tålig och fredlig art som normalt är lättskött.
3 - Lämplig som akvariefisk, men läs helst en bok och/eller prata med någon med erfarenhet av denna art, för att sätta dig in i dess speciella krav.
4 - Denna art är svår att hålla i akvarium och är bara lämplig för specialister som kan erbjuda arten rätt förhållanden i ett specialakvarium.
5 - Klart olämplig som akvariefisk. Oftast på grund av artens storlek och/eller aggressivitet.
Den gradering vi gjort är självklart beroende av vår erfarenhet (och av de övriga akvarister vi konsulterat) av just dessa fiskar. Andra akvarister kan ha kommit fram till andra slutsatser, utifrån de förhållanden de haft sina fiskar under. Dessa kan också ha rätt, även om de kanske inte satt samma "betyg" som vi gjort.
Därför skall våra "betyg" inte betraktas som en evig sanning som inte kan ifrågasättas, utan bör tas med en nypa salt, men i alla fall tas som en utgångspunkt när det gäller att veta hur svårskött en art är.
SARF (Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund) driver en odlingskampanj för att uppmuntra till odling av akvariefisk. Alla som är medlemmar i en SARF-ansluten akvarieförening kan delta i odlingskampanjen och t.ex. erövra märken efter hur framgångsrik man är som odlare. Även andra kan självklart ha nytta av att veta de olika odlingsvalörerna eftersom de anger svårighetsgraden för odling av de fiskar man har.
Mer information om odlingskampanjen finns på http://www.sarfakvarist.se/SARFValorer.html Följande nivåer finns - guld, silver och brons - de fiskar som är utmärkta med ett ? som odlingsvalör har ännu inte placerats på någon nivå.
Dessutom finns något som heter "elit". Vissa arter har funnits under en längre tid i Sverige men aldrig odlats och dessa har alltså fått epitetet elit. Så snart någon har lyckats odla någon av dessa arter så flyttas arten direkt från "elit" till "guld". Vi var valt att ange de arter som nu är "elit" som "guld" eftersom vi inte har möjlighet att kontinuerligt uppdatera de förändringar som sker. För den som är intresserad av ta reda på vilka arter som är "elit" uppmanar vi att ni tittar på SARFs hemsida enligt ovan.
Fiskar äter i och för sig oftast vad de erbjuds, men
deras tarmsystem (långt för växtätare, kort för
köttätare) kan ta skada om de utfodras med felaktig
kost (speciellt känsliga är växtätarna). Därför skall
man inte hålla rena växt- och köttätare ihop.
Köttätare
En art som i huvudsak lever av kött som kan komma
från små ryggradslösa djur, snäckor, småfisk etc.
Allätare
En art som kan äta det mesta.
Växtätare
En art som äter fiberrikt grönfoder – oftast alger,
växtplankton men ibland akvarieväxter
Kött och allätare
En allätare som i huvudsak äter kött.
Växt och allätare
En allätare som i huvudsak äter grönt.
Vissa arter skall man ha en grupp av. Hur många som
behövs varierar mellan olika arter (mellan 4-20).
En del arter behöver gömställen. Beroende av art kan
gömställena bestå av grottor med stenar eller rötter,
täta växtsnår, sand som de kan gräva ned sig i etc..
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges fodertabletter. Den skall matas på kvällen när belysningen släckts.
Odling förekommer men är inte vanlig. Vid leken fäster honan små gröna ägg i flytväxter som sedan hanen befruktar. Ingen yngelvård förekommer. I naturen leker den sannolikt under vissa perioder.
Den är fredlig, men man ser den inte så ofta eftersom den främst är natt- och skymningsaktiv. Under dagen gräver ned sig i bottenmaterialet. Ju fler exemplar man har i akvariet desto aktivare blir den.
Akvariet skall innehålla gömställen och finkornig sand, samt vara tättplanterat med växter. Gärna också flytväxter som ger en dämpad belysning. Se till att ha tättslutande täckglas, eftersom den annars lämnar akvariet under natten.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men honan är rundare när hon är lekmogen. I handeln förekommer också en albinovariant som är en odlingsform.
Sannolikt är det så att de som säljs i handeln under detta namn nästan alltid rör sig om en annan art
P. semicinta. Så det är absolut inte fel att använda detta namn för denna fisk.
Kuhliålar
Jag hade 4 ålar i mitt 60 liters akvarium och en ål hoppade ur genom hålet för vattenvärmaren, jag var där så jag kunde lyfta tillbaka den i akvariet. 6 månader senare gick lysröret sönder så jag ställde överdelen på kant, plockade ur röret och åkte att köpa ett nytt lysrör utan någon tanke på ålarna, när jag kom tillbaka med nytt rör låg en ål utanför akvariet och en viss sorg infann sig över dumheten att lämna akvariet öppet. Idag har jag 3 ålar som verkar att trivas tillsammans med 4 st fembands barber och några kardinaltetror.
Kommentar av: Gäst den 2018-11-25
Radera din kommentar
Riktigt charmiga små filurer
Har nu en tank med 4 randiga kuhliisar och en svart. De är otroligt fredliga och för var dag som går blir de allt mer modiga i sin omgivning. Även fast kuhliisar helst är ute och simmar på natten är det nu vardag för mig att se minst ål en simma omkring och putsa lite grus mitt under dagen.
Jag är, som tidigare medlem nedanför skrev, helt förtjust i de små runda kinderna som alltid tuggar och "morrhåren" samt de små gulliga ögonen. Oemotståndligt söta!
En av mina kuhliisar har faktiskt lyckat ta sig in genom utloppet av mitt ytterfilter och in till själva filtret. Han levde där i en-tvådagar utan problem och överlevde perfekt med de små alger som kom genom filtreringen. Hittade han mumsandes och helt obrydd. Idag visar han inga tecken på att den lilla resan påverkat honom - tvärt om! (meningen med denna berättelse är alltså att försöka understryka att kuhliisar också är väldigt tåliga fiskar).
Kommentar av: bettasplendensftw den 2015-04-18
En favorit
Kuhlii är skojiga små firrar - både deras utseende (vem kan motstå de runda kinderna när de tuggar...) och deras beteenden.
Jag har en liten grupp i ett litet kar tillsammans med Pärlrasbora, räkor och snäckor - men Kuhliina ska få flytta till ett större kar när de vuxit på sig litegrann först.
Jag har finkornig grus i akvariet, mina tycks dock inte vara benägna att försöka gräva ner sig. Troligen för att det finns gott om rötter, stenar och växter att gömma sig under. Just nu huserar de under en platt sten med mossa på, där de tycks trivas bra. Ett plus i kanten då jag har full insyn under stenen och de ligger där och tuggar, till min förtjusning :)
De gillar att kräla runt och gömma sig i min Monosolenium också.
Jag upplever mina som väldigt aktiva, både dagtid och nattetid och jag ser dem oftare än vad jag inte ser dem - de är ute och bökar runt i gruset, simmar lite och äter.
Min misstanke är att de gömmer sig oftare, om de inte trivs.
Fredligt litet charmtroll som är ett trevligt tillskott i ett sällskapsakvarium - håll dem dock inte med tuffa arter som kan vara elaka mot dem.
De KAN ta räkyngel men oftast låter de dem vara ifred - mina äter från samma petriskål tillsammans med räkyngel, utan att bry sig ett skvatt om dem.
Rasboraynglen rör de inte.
De äter allt - fryst animalisk föda, karnivorpellets, algpellets, flingfoder, räkpellets, grönsaker (ärtor, gurka, förvälld broccoli, spenat och mangold), räkmix - rubbet. Dessutom bökar de runt i gruset och städar upp rester. Perfekt!
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-05
Söta!
Har 5 kuhliålar, alla är mycket aktiva, även på dagen & gömmer sig nästan aldrig. Fruktansvärt söta är dom & brukar äta tillsammans med kampfisken ^^,
Kommentar av: kilaueaz den 2013-08-08
Skumbobyggare?
Mina ålar bygger skumbo
Kommentar av: VeoliaOfScania den 2011-08-19
Syskonen Tagg
Kan i princip när jag vill leta fram Kotten och Taggmage. Taggrygg är något svårare att hitta. Men över en natt tyckte jag att dem exploderade i storlek. Det enda jag hade gjort var att ge dem röda mygglarver, vilket jag har för mig att dem älskar. <3 <3 <3
Kommentar av: Iqaluk den 2011-05-20
Social stimfisk
på denna sida: http://www.akvarielexikonet.se/artregister/fisk/10078-kuhliial-pangio_kuhlii.html klassas den som en social stimfisk, och det kan jag hålla med om.
Kommentar av: KORSARKOFF den 2010-08-25
Kuhli
Tålig fisk(ja det är en fisk) som lever länge. Har aldrig varit med om att dem hoppar ut. Bäst att ha 5-6 stycken.
Kommentar av: RobinD den 2010-02-26
kan vara inredningen!
min väderål gömde sig hela tiden när jag hade vit sand men när jag bytte till engelsk sjösten kom den fram hela tiden, den gräver, äter och simmar hur mycket som helst nu! jag tror att det är för att den blir mer kamoflerad nu. testa att ändra om lite om den gömmer sig
Kommentar av: cikliden1 den 2010-01-31
Tråkiga
Jag har 2st Kuhliiålar. dom gömmer sig 24-7. ser dom i snitt 5-10min om dan:(
Kommentar av: arsenalwille den 2010-01-30
en udda men kul fisk
Min första kuli var en väldigt kul och aktiv liten fisk som simmade runt i hela akvariet även på dagarna. Tyvärr lyckades den hoppa ur akvariet och dog. När jag sen skaffade nya små kuliålar var de ganska skygga och höll sig gömda bland växter och stenar och kom bara fram nån gång när de skulle få mat. Lite tråkigt förstås, men gillar dem ändå =)
Kommentar av: Oregistrerade den 2009-05-29
Radera din kommentar
Smarta
Köpte 2 st och dom går i grupp med varandra och när jag släpte ner en maltabblet så kommer dom och gräver ner den i gruset och musar på den själva.
Kommentar av: Baf2 den 2008-04-22
Den går att odla
Jag har en granne som har lyckats att odla dena fisk. Skit häftig har köppt några själv.
Kommentar av: Knaggen den 2008-03-28
Mina Kuhliålar
I mitt akvarium på 200 L finns sammanlagt 4 kuhliålar.
De är minst sagt mycket flitiga rengörare, speciellt då dom äter även mellan gruskornen på botten. Jag har dock ingen finkornig sand vilket de trivs bäst med. Men gruskornen är runda och ålarna klarar ändå av att gräva ner sig i det, även om de vanligen är framme.
Dom är helt klart olika individer. En av mina (Kalle) är framme väldigt mycket på dagen och äter och äter... Även Bandit (en av dom andra) kommer fram då och då, och i vissa fall tittar också Masken fram (den tredje). Nemo (den sista) är dock mycket ovanlig att få syn på och han är också minst av dom.
När man släpper ner gröna ärtor i akvariet tar åtminstone Bandit och Kalle gärna för sig. När ålarna inte är framme håller dom till i någon av grottorn eller på botten bakom pumpen. Nemo syns dock sällan till på något av dessa ställen, men jag har sett han gräva ner sig under en sten ett par gånger, gissningsvis håller han sig nedgrävd^^
Men det är helt klart någon timma efter att akvariebelysningen släckts som dom är RIGTIGT intressanta att se på. Då vaknar alla även Nemo till liv. Dom äter för glatta livet, och inte minst så simmar dom. Dom far hit och dit, loopar och tvärsvänger längs akvarierutorna. Inte minst kan man se dom sträcka ut längs framrutan och simma i stora vågrörelser för att sedan vända och simma tillbaka på samma sätt.
Just av den anledningen tycker jag att man helst ska ha dom i rätt stort akvarium. För dom har betydligt större glädje av att simma 1 meter längs framrutan än en halvmeter... Att rekommendera är också att ha minst två, dom brukar trivas betydligt bättre med sällskap än som ensamma.
Kan också nämna att jag hittills inte varit med om någon som hoppar ur akvariumet. Men dom är extremt svåra att fånga upp ur akvariumet!
Väldigt roliga, häftiga och intressanta fiskar!!
Kommentar av: Solid den 2007-08-16
Snällaste fisken
Har 4 st i mitt kar. Dom har överlevt alla fisksjukdomar jag haft. dom e inte så jätteskygga tycker jag, ibland är dom framme på dagen också. Dom ligger oftast tillsammans under nån rot. Går jättebra ihop med mina körsbärsräkor också. Dom e så söta tycker jag, ser nästan ut som små hundvalpar i ansiktet.
Kommentar av: kitkat den 2007-03-30
3 st
Har 3 st, haft dem i nåt halvår nu. De visar sig inte gärna, (ligger helst under en rot). Och så matar jag dem ju på kvällen...
men när jag ger stimfiskarna fryst artemia kommer de minsann fram även på dan tillsammans med ancistrusarna...
Kommentar av: Ginny Nessy den 2007-01-08
underbara fiskar
dom är ju underbara folk snackar om att dem inte syns så mycket men min åker fram och tillbacka längs rutan och den är just nu ensam men tror det är bättre för i afärren så bet dom fiskarna på varandra när dom möttes men rekomenderar denna fast man måste va noga med att ha stängt för dom rymmer ju ut ifrån akvariumet på natten!
Kommentar av: Marcus.N den 2006-11-13
Svår, inte omöjlig.
"Guld" ratingen betyder att det är en art som av någon anledning är svår att odla - kan vara svår att få i lek, eller ynglen kan vara känsliga - men som kan och har odlats.
Just kuhli verkar inte alltför svår att odla, det finns rätt många rapporter på nätet om odling.
Kommentar av: Azur den 2006-10-08
Fick ungar
För ett antal år sedan hade jag två stycken ålar som växte sig ganska stora. Senare fick de ungar och det var inte några heller! Hela akvariet stimmade av över trettio små saker efter ett par veckor. Slutade med att jag donerade bort dem till akvarieaffären. Så de är inte omöjliga att avla, men det kanske bara var en engångs grej.
Kommentar av: Odane den 2006-10-04
INTE skygga
Jag har köpt två supersöta kuhliålar,dom
visar sig jätteofta,och dom trivs bra.Jag
ser dom minst femtusen gånger om dan
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-06-04
Radera din kommentar
broccoli
har 4 st khulii, och de är framme dygnet runt. de älskar broccoli.
Kommentar av: bena den 2006-06-04
Svårhittad Nemo
För ca tre veckor sen köpte jag en liten (6-7 cm) kuhliiål. Sen vi släppt i den i akvariet såg vi den inte förrän dan efter. sen var den borta och vi trodde den hade dött, men vi hittade den efter en vecka. Sen dess har vi sett den ca 1 gång var tredje dag :P
självklart heter den Nemo :D
Har aldrig sett den äta, men antagligen har den ätit mat som hamnat på botten...
Jätterolig, söt fisk!!!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-13
Radera din kommentar
för liten?
Köpte en väldigt liten kuhli i affären som blev smalare och smalare så jag la den i ett litet kar och gav den algtabletter och rödamygglarver som den åt men efter 3 dagar dog den ändå. Kan den varit för liten från början? behöver dom sin mamma?
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-20
Radera din kommentar
Jättesöt krabat
Jag har en söt lite rackare i mitt akvarium, har väl haft han i nå´got år nu, väldigt tålig tycks det. Han är nog veteranen i mitt kar...råkade få en släng av fenröta...(köper inte fisk på denn affären mer)...men han verkade inte bekymrad alls...å han trivs ganska bra själv...han delar ju bottn med pansarmal och 3 andra malyngel...men han gillar att ligga i min grotta, på kvällen kan man se honom hänga ut med huvet genom öppningen och kolla läget
Kommentar av: Heiniken den 2004-09-01
Radera din kommentar
Gillar sällskap bl.a
Mina khulis som jag haft ett tag verkar inta vara nåra enslingar, visst de simmar kanske inte runt o leker med varandra men de gömmer sig iaf typ på samma ställe med varandra :) De ska finnas mkt gömställen, de hittar alla tänkbara ställen att gömma sig i. Jag har hört att de ska burra ner sig i sand, jag har sand o jag har ännu aldrig sett att de skulle göra det. Tidigare hade ja öppet akvaruim, inga hoppade för mig.
Kommentar av: Dr.Joint den 2004-07-08
Radera din kommentar
Så söt så!
Köpte en idag till mitt 63 liters, han åkte in i akvariet för tre minutersedan...väldigt gullig liten krabat, får se mer om "hans" betéende senare.
Kommentar av: Ciklidguramin den 2004-05-21
Radera din kommentar
inte skygg
min kulii ål är långt ifrån skygg! den dyker upp när jg släpper ner flingfoder till mina fiskar och väntar på att själv ska få mat.
mycket tillgiven när man ägt den ett tag.
Kommentar av: Aqua master den 2004-03-19
Radera din kommentar
dom är finna och skygga
jag har 4st khulli ålar och jag har ett öppet akvarium det går bra.minna khullisar har aldrig hoppat ut från akvariet mvh Fredrik
Kommentar av: dolken den 2004-03-10
Radera din kommentar
De vill vara flera
Jag har två kuhlii-ålar.
De vill inte alls bo själva de gillar sällskap av varandra. Jag ser aldrig mina ensamma ute och simmar, de är alltid tillsammans. Ibland ligger de hopslingrade under någon växt och sover.
De är väldigt fredliga, mot allt och alla.
Kommentar av: Bubblan89 den 2004-02-18
Radera din kommentar
Fegis!
Jag har 3 st Kuhlii, och dom gömmer sig vid sugpropparna på min pump.
Ibland simmar dom omkring helt vilt, men det är inte så ofta.
Jag har andra gömställen...
Kommentar av: ViZiR den 2004-01-06
Radera din kommentar
livlig
jag har en kuhlii och den är jätte livig och är frame mycket...jag ska köpa en till....
Kommentar av: bilbuk den 2004-01-06
Radera din kommentar
Bästa Och Snällaste Ålen.
Hej...
Khulii ålen är bara snäll och gör ingen skada alls.
Och just därför så fattar jag inte varför man säger att khulii är en ensling.
Om man kollar på beskrivningen hur ensling förklaras så stämmer det i alla fall ej med mina khulii ålar.
Jag har 2 i ett 375 liters kar och ska skaffa fler.
Dom två jag har är bra kompisar.
Kommentar av: david elfving den 2004-01-04
Radera din kommentar
Bra simmare
De är väldigt kraftfulla simmare, jag blev av med en, hittade den så småningom död, den hade simmat mot strömmen in genom filterutblåset och fastnat vid impellern. Stackars liten.
Kommentar av: dgqlof den 2003-12-30
Radera din kommentar
vadå ensling?
Har 3 st. 2 små och en lite större. De två små håller sig till varndra. Den större har jag köpt "partners" till, men de har dött. Nu ligger den store och de två små i sitt "bo" under en sten för det mesta. Den store tar sig ibland ut på matjakt. Men sällan håller de sig ifrån varandra. Är svart Kuhli ovanlig förresten? Någon som vet?
Kommentar av: scoooob den 2003-12-29
Radera din kommentar
Jimpa
Jag har en khuli men han kännde sig nog ensam. Så i dag köpte jag två kompisar till han en vanlig och en svart khuli. Man ser verkligen på han att han trivs nu när han har två kompisar.
Kommentar av: Jimpa den 2003-11-07
Radera din kommentar
Farsinerande Fiskar
Jag har ett 55liters akvarium med 6st kuhlis i. Interisant fisk Finns många olika raser också. Trivs bäst i grupp.
Kommentar av: fveduk den 2003-11-02
Radera din kommentar
Älskar denna underbara fisk
Enligt min mening lättskött och mycket rolig att titta på. De är mycket gulliga med sina små skäggtömmar och runda kinder, en riktig sagofisk.
Har haft många Kuhlisar, just nu har jag 2 men planerar att skaffa fler. Dock är jag helt obekant med deras rymningsbenägenhet - visste inte ens att de var kända för att kravla sig ur karen!
Kommentar av: skadedjur den 2003-09-14
Radera din kommentar
äter mat rester
det är en mycketä fin fisk som mest är göm men kommer fram på kvällen .... men den äter matresterna som kommer ner till botten ..
Kommentar av: Znuttan den 2003-09-12
Radera din kommentar
Hoppar ut?
Jag har haft otaliga Kuhlii men aldrig varit med om att de har rymt..
Jag kanske är en turgubbe.
Kommentar av: dankungen den 2003-08-03
Radera din kommentar
ormgrop
har sedan en tid sex st av denna underbara lilla ål och dom gillar att vara framme fullt synliga tillsammans.Har en massa tricks för sig i burken så att man undrar vad dom håller på med.Jag uppskattar kulisarna väldigt mycket och fler lär det bli
Kommentar av: outsider den 2003-05-01
grott bor
mina kuhliis bor i en grotta men på kvällen så kommer dom fram
Kommentar av: gurkan den 2003-04-26
Trevlig bottenfisk!
Jag har 9 st kuhli som ständigt är framme och visar sig!
En ensam kuhli blir gärna skygg och är sällan framme när det är ljust. Så mitt tips är att skaffa ett antal kuhli när du köper dem! Det blir roligare både för dig å kuhlisarna!
Kommentar av: Patrik_växjö den 2003-02-25
Ingen ensling
Kom på en sak.
Dom är INTE några "enslingar"! Dom vill vara flera stycken. Mina kuhliis trivs jättebra tillsammans och simmar upp och ner längs rutan.
Att ha en ensam kuhlii är inte så kul för den...
Kommentar av: Maxim den 2003-02-13
Tips
Eftersom de har en förmåga att trivas i växter och bakom stenar så ser man ju dem så sällan. Mitt tips är att lägga i några stora genomskinliga glas bitar som brukar finnas i flera färger i zoobutiken. Då ser man dem mycket mer.
Kommentar av: Dronten den 2003-02-07
Hoppar!
Kuhlin hoppar väldigt bra, tyvärr...
Har själv blivit av med en kuhli genom att den hoppat ut ur akvariet.
Dom är roliga att titta på speciellt när dom är flera stycken!
Kommentar av: Maxim den 2003-01-19
Ha TÄCKGLAS
Ha alltid heltäckande täckglas när du har denna rymling i dit akvarium annars rymmer den nog.
Annars är den en mycket rolig fisk.
Fredrik
Kommentar av: Fredde222 den 2002-12-22
Den lille ålen blev 26 år
Diskuterade med arbestskamraten ang. hans kuhlliål som dog i somras.
Han köpte 6 kuhlli 1976 varav 5 dog relativt snart sedan levde den 6de kvar tills i somras (2002) då den ska ha blivit 26 år.
Åldersbenägen liten fisk.
Kommentar av: T-rex den 2002-11-15
Radera din kommentar
Rymling
Hade Kuhli-ålar i ett tidiagre akvarium för många år sedan. Nyköpta, men visste då inte om det där med deras rymningsbenägenhet. Förrens 2 dagar senare, då det låg en liten tunn ihoptorkad ål på golvet under akvariet efter natten. Den hade lyckats att krypa ut. Den andra som jag hade köpt hade vett nog att stanna kvar !!
Men det kommer att bli nya Kuhlisar i mitt nyuppstartade akvarium, det är ett som är säkert. Gillar de små filurerna ju !!
Kommentar av: Mogwai den 2002-11-12
Mycket trevlig av Tobbe(cool)
Denna ål är väldigt snäll o gullig är framme även på dagarna och tar mat vid ytan!
Tobbe
Kommentar av: cool den 2002-11-10
Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt