Ciklider - Sydamerika - Diskus

Symphysodon a. aequifasciatus

Diskus grön Apaporis


Vetenskapligt namn:
Symphysodon a. aequifasciatus
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Diskus grön Apaporis
Ursprung:
Apaporis floden i Colombia/Brasilien
Foto © Mikael Håkansson

Köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium levande och småfryst foder, men även torrfoder. Diskusen är en öppen parbildande substratruvare som placerar äggen på växter, stenar eller rötter. En kull kan uppgå till 200-400 ägg. Äggen kläcks ca 3 dygn efter leken. Ungfiskarna livnär sig den första tiden efter att de blivit frisimmande av ett hudsekret som föräldrarna avsöndrar. Såväl hanen som honan är yngelvårdande.

Ett lämpligt akvarium ska innehålla gömställen i form av rötter och eventuellt växter. Diskusen är revirhävdande vid lek, annars en stimfisk. Den trivs bäst för sig själv men kan hållas i ett sällskapsakvarium ihop med t.ex. fredliga tetror, Corydoras och små sydamerikanska dvärgciklider.

Det är mycket svårt att se skillnad på könen och därför är det bäst att köpa en grupp med ungdjur som får växa upp ihop och para sig på ett naturligt sätt. Diskus hör till de populäraste fiskarna och det är inte nog med att det finns åtskilliga varianter i naturen, utan det finns också en oerhörd mängd framavlade varianter.

Det har diskuterats en hel del kring diskustaxonomin och många menar att det rör sig om en och samma art med olika färgvarianter. Andra att det rör sig om flera olika arter.

För enkelhetens skull har vi här följt samma indelning som de flesta böcker och delat in diskusarna i dessa arter: S. discus (Heckel), S. aequifasciatus aequifasciatus (Grön), S. aequifasciatus axelrodi (Brun), S. aequifasciatus haraldi (Blå). Vi har inte använt oss av namnet S. tarzoo i våra beskrivningar.

Detta är dock inte någon exakt indelning utan inom varje "art" finns flera olika färgformer och de olika arternas färger överlappar varandra.

Det är faktiskt ännu krångligare vad gäller odlingsvarianterna eftersom alla namn där är påhittade och att det t.o.m. är så att odlare ofta själva "döper" sina egna odlingsvarianter. Det finns med andra ord väldigt många fantasirika namn och samtidigt mängder av olika framavlade vackra diskusvarianter.


Foto är på en vildfångad grön diskus från Apaporis



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet