Zoopet
Hoplosternum littorale
Malar - Corydoras (pansarmalar)

Hoplosternum littorale
Hoplosternum-mal


Vetenskapligt namn:
Hoplosternum littorale
Tidigare vetenskapligt namn:
Callichthys littoralis
Hoplosternum laevigatum
Familj:
Callichthyidae
Handelsnamn:
Hoplosternum-mal
Ursprung:
Sydamerika

Foto: Daniel Blom
Allätare och köttätare. Vuxna exemplar kan äta småfisk. Äter i akvarium allt standardfoder som t.ex. fodertabletter. Mata gärna när akvariebelysningen släcks på kvällen.
Hoplosternum-malen är en skumbo-ruvare som placerar äggen under flytväxterna. Boet försvaras energiskt mot andra fiskar.
Den är fredlig och delvis nattaktiv (blir oftast synlig först i skymningen).
Akvariet skall innehålla många gömställen som kan skapas med hjälp av stenar och rötter. Bottenmaterialet skall vara finkornig sand, eftersom den rotar en del i botten. Flytväxter nödvändiga för lyckosam lek.
Det är svårt att skilja könen åt, men under lekperioden är den främre fenstrålen på bröstfenan hos hanen starkt uppåtriktad. Hanarna har också tjockare bröstfenstrålar och är något mindre. Foto 3 visar påbörjat bygge av skumbo

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Underbara!
Kommentar av: Agnils den 2004-09-15

Jag har två hoplosternum, och vilka underbara fiskar de är! Jag tycker mycket om mina praktbotior som har ett härligt beteende, men hoplosternum slår ju ut dem med hästlängder! De simmar upp till ytan, ner igen, upp till ytan, ner igen, simmar lite fram och tillbaka, borrar ner huvudet i den finkorniga sanden och ligger still, för att sedan sätta fart återigen. Ibland gömmer de sig i en stor svärdplanta.
På magen har mina en teckning, som gör att de ser ut att ha en mjuk "leopardpäls".
De älskar allt foder, men framför allt granulat.
Nackdelen är att hoplosternum växer MYCKET fort, och man skall inte köpa de här fiskarna om man inte har planerat att köpa ett stort akvarium snart.

Lekfull krabat
Kommentar av: pogyhogy den 2003-12-25

söt liten fisk som äter bara räster.Börga med en inte allt förstor individ och inga elaka fiskar.Fredlig fisk som behöver mycket plats.

Nyfiken filur...
Kommentar av: breidablick den 2003-04-23

Alltid i styr med något och visar sig gärna. Mycket energisk liten krabat som inte alls visar aggresivitet, vare sig mot växter eller akvariekamrater. Uppfattas lätt lite 'klumpig' med ett lite speciellt, nästan 'barnsligt', rörelse beteende.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES