Zoopet
Potamotrygon hystrix
Övriga fiskar

Potamotrygon hystrix
Marmorerad stingrocka


Vetenskapligt namn:
Potamotrygon hystrix
Tidigare vetenskapligt namn:
Paratrygon hystrix
Potamotrygon motoro
Familj:
Potamotrygonidae
Handelsnamn:
Marmorerad stingrocka
Ursprung:
Argentina, Brasilien och Uruguay.

Foto © Mark Smith
Köttätare. Levandefoder och annan animalisk föda som t.ex. fryst foder. Den tar mindre fiskar som vilar på botten under natten.
Den har odlats i akvarium och befruktningen sker invärtes. De är levandefödare (ungfödare) och honan föder ca. 10 ungar.
Stingrockorna är fredliga och livliga bottenfiskar. Den är i akvarium inte någon utpräglad rovfisk, men kan äta små fiskar som sover på sanden under natten.
Ett lämpligt akvarium har en mycket stor bottenyta. Det är nödvändigt med ett tjockt lager (7-10 cm) finkorning sand (1-2 mm) på botten. Bottenytan skall vara ganska ren, dvs få bottenväxter eller annan dekoration. Den är ganska känslig och kräver mycket hög vattenkvalitet (bra filtrering).
Stingrockorna har på översidan av stjärtpartiet en hullingförsedd pigg som är giftig. Se upp för denna, eftersom den är giftig och om man sticker sig på den kan den orsaka en mycket kraftig smärta och hela armen/handen/foten svullnar upp rejält. Denna pigg ersätts 2-3 gånger om året av en ny.
Det är relativt svårt att se skillnad på könen, men hanen har 2 omvandlade bukfenor (vid analfenan) vilket inte honorna har.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Potamotrygon motoro
Kommentar av: Grubbelmuz den 2010-10-06

Vill någon vara snäll och hkjälpa mig att få kontakt med uppfödare. Är riktigt sugen på att skaffa en, pratade med djuraffären och dom pratade mer om hur dyr den är en om själva rockan...

Mvh:Martin

En del av artbeskrivningen är felaktig.
Kommentar av: Oregistrerade den 2010-10-05

Jag har själv 3 st P. motoro hemma en hane och två honor.

Vill bara påpeka att en del av artbeskrivningen inte är korrekt.

- Att storleken på en motoro endast skulle vara 60 cm i diameter (antar att dom menar då över disken) stämmer inte. Jag har personligen sett motoros med en disk storlek på 80-90 cm och har även funnit videos på nätet som visar motoros i den storleken. Det finns källor som säger att den kan bli upp till 100 cm i diameter.
- Att en enda hona skulle kunna föda 40 ungar låter i mina öron som en överdrift. Har aldrig hört om en hona som fått mer än 25 ungar i en kull. Kan inte heller hitta några källor som säger att dom kan få mer än 30 ungar per kull.
-P. motoro är fredlig i det perspektivet att den inte är aggressiv mot andra fiskar om revir till exempel. Men har förmåga att äta andra fiskar i akvariet och då rätt stora fiskar, dock beror ju detta på hur stor rockan i sig är.
- Att P.motoro eller någon annan rocka för den delen ska ha ett lågt vattenstånd förstår jag inte vad det ska vara bra för. Det är möjligt att dom även kan trivas i ett lågt vattenstånd men att det ska vara någon rekommendation tycker jag är felaktigt. Då det till och med borde utgöra ett problem för rockorna vid lek. Då hanen måste lägga sig på rygg under honan (mage mot mage) för att kunna komma åt att para sig med henne.
- Att P.motoro och andra rockor bör ha möjlighet att kunna gräva ner sig ordentligt är bra men att tänka på är att ett för tjockt lager med sand kan ge problem i akvariet då det blir en syrefattig botten längst ner i gruset.
- Att det skulle vara svårt att se könsskillnader på P. motoro eller någon annan sötvattensrocka tycker jag omedelbart ska tas bort då detta är helt felaktigt.
Som tidigare nämnt så har hanar som två rörlika utväxter precis vid analfenorna medan honorna saknar dessa helt.
Detta gäller för dom flesta (om inte alla) rockor och hajar.

Ingen motoro
Kommentar av: Akvaristen den 2005-12-30

Rockan på bilden till denna artbeskrivning är inte en Potamotrygon motoro, den är en Potamotrygon hystrix.

Annan form va rocka
Kommentar av: Sjögren den 2005-10-01

Jag har själv 2st Leopard stingrockor vill bara säga att dom blir aningen större an tex motoro rockor´na så man bör tanka på att ha ett ännu större akvarium då, vill också "predika" för att om man ska köpa rockor så gör det hälst i form av ett par på så vis har dom sällskap av varandra, välldigt olika i sin personlighet också,och jag rekomenderar att man ska få dom handtama med.

Rovfisk
Kommentar av: Akvaristen den 2004-02-22

Jag vet inte om latcepsen är mindre rovgirig än motoron men mina motoro rockor äter fisk. De har flera effektiva metoder på att fånga fisk mitt på dagen!

De åt för några dagar sedan upp min mal, en P. fasciatum. den var ca 15cm. trodde inte att de skulle äta en så taggig fisk ( det var inte en foderfisk) De åt den mitt på dagen när jag precis matat och malen var ute efter mat. Det var konstigt med tanke på att de hade precis ätit ganska många fiskfileér.

Radera din kommentar
Inte svårt att se skillnad på könen
Kommentar av: Akvaristen den 2004-01-12

Det är lätt. Hanen har två omvandlade bukfenor medans honans är normala.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg