Djurmagazinet
Bedotia madagascariensis
Regnbågsfiskar

Bedotia madagascariensis
Madagaskar-regnbåge


Vetenskapligt namn:
Bedotia madagascariensis
Tidigare vetenskapligt namn:
Bedotia geayi
Familj:
Bedotiidae
Handelsnamn:
Madagaskar-regnbåge
Utbredning:
Madagaskar

Foto: Micke Norén


Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men föredrar levande och fryst foder.
Madagaskar-regnbågen är en fredlig och livlig stimfisk. Den kan hoppa, därför är det viktigt med tättslutande täckglas. Akvariet skall innehålla en del växter och en stor simyta. Bottenmaterialet bör vara mörkt (regnbågsfiskar färgar ut bättre om underlaget är mörkt) med en kornstorlek på ca. 1-6 mm.
Den är en romspridare som avger äggen mellan växter. Äggen har korta trådar som den häftar fast vid växter med. Där blir de hängande tills ynglen kläcks.
Hanen är kraftigare och den främre ryggfenan är spetsig, dessutom har anal-, stjärt och den bakre ryggfenan inslag av rött. Honan har en mer gulaktig färg och den främre ryggfenan är avrundad.
Denna art säljs ibland i handeln under namnet Bedotia geayi men det rör sig om en annan art som sannolikt aldrig har importerats till Sverige.

Foto 1 och 3 visar hanar
Foto 2 visar en hona
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Mark Smith
Foto: Micke Norén

Medlemmarnas kommentarer

Två arter

Både Bedotia geayi och Bedotia madagascariensis förekommer i handeln. Den ena vill ha basiskt vatten medan den som syns på bilderna går utmärkt att hålla i lätt surt vatten.

Kommentar av: Tyko den 2015-07-22

Enl. min mening...

...en av de allra vackraste regnbågsfiskarna som förekommer i handeln. Hanarna är nästan löjligt färggranna med fält i guld, blått och rött: färgerna på fotona är äkta, det är så fisken ser ut i akvariet, inte ett resultat av påfallande blixt. Honorna är blekare och har vit färg där hanarna är röda. Man kan gärna ha fler hanar än honor, då får man fler uppvisningar där hanarna spänner sig mot varandra.

Mycket lättlekt, och för att vara en regnbågsfisk är ynglen lättuppfödda. De vuxna äter yngel så lekmopp eller separat lekakvarium är en god idé.

Det rör sig dock om en ganska stor och mycket rörlig fisk med stort rörelsebehov, så personligen tycker jag Zoopets förslag på akvariestorlek skall ses som ett minimum.

Kommentar av: Azur den 2007-10-01

Överraskande rolig!

Bra fisk, inte den mest vackra men helt ok i sitt syfte. Går jättebra att ha ensam och går bra att ha ihop med ciklider.

Kommentar av: magic den 2004-01-23
Radera din kommentar


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik