Zoopet
Fossorochromis rostratus
Ciklider - Malawi - Haplochromis

Fossorochromis rostratus
Rostratus


Vetenskapligt namn:
Fossorochromis rostratus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis rostratus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Rostratus
Utbredning:
Malawisjön: sandområden

Foto: Christian Alfredsson
Köttätare (små ryggradslösa djur). I sin naturliga miljö silar den sand på jakt efter insektslarver och små kräftdjur. Äter i akvarium frysfoder, men även torrfoder. Alla malawiciklider är munruvare. Rostratus-hanar bygger i sjön ett sandslottsbo på mycket grunt vatten. Honorna går ofta i stim. Honorna har en bra yngelvård och brukar vakta och ta in ynglen ca. tre veckor efter att de första gången släppts ut. Den är revirhävdande och något aggressiv vid lek, men i övrigt rätt frelig. Det är dock vara svårt att ha mer än en hane i akvariet. Akvariet skall innehålla några gömställen och finkornig sand. Vid fara gräver den ned sig i sanden. Honorna är silverfärgade med svarta fläckar och har inte hanarnas vackra svarta och vit-blå kroppsfärg. Hanarna brukar bara var fullt utfärgade vid lek. Foto 2 visar ett yngelstim.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Fossorochromis rostratus
Kommentar av: vargen.ekman @live.se den 2008-08-22

Har ett lekpar,Hanen bjussar på en mängd sagolika färger,går tillsammans med andra arter av rovmalawi fungerar utmärkt.

större
Kommentar av: PeterW den 2003-11-07

nu är mina exemplar nästan 2 år gamla och den största hanen är bortåt 25 cm. Väldigt stor. Har 2 hanar de är ej ännu aggressiva mot varrandra, och har ännu ej färgat ut. man ser dock att de har "kapacitet" till att färga ut :).

Honorna är ca 15 cm långa.

Radera din kommentar
Storlek
Kommentar av: PeterW den 2003-01-19

De har på 4 månader vuxit från 3-4 cm till 8-10 cm (till stjärtfenans början), det tycker jag är ganska snabbt. Är man borta hemifrån i 2 veckor märker man skillnad på storlek när man kommer hem. De bråkar inte med varrandra (ännu).

Mer om rostratus
Kommentar av: PeterW den 2002-09-25

Detta är väl säkert nått som finns hos alla fiskar, men jag har märkt att de kan skifta intensiteten hos fläckarna ganska snabbt från en väldigt matta och knappt synbara fläckar till svart teckning inom loppet av 5-10 sekunder, och ibland ännu snabbare, på ett ögonblick!

De som är dominanta eller ensama har oftast en mörkare teckning..

när de simmar i stim nära varandra så har alla fem fiskarna olika nyanser, från jättesvarta prickar till lätt gråa... när någon som jagats bort och går ensam får denne snabbt åter tillbaks sin mörka färgteckning.


Ibland får en utav dem en helt supersvart teckning och fläckarna växer så de runda fläckarna "flyter ihop" till smala band som löper längs hela kroppen.

Utseende och beteende
Kommentar av: PeterW den 2002-09-12

Jag köpte 5 st sådana som jag ska låta växa ett tag i ett för litet akvarium (300l) . Mina är ca 5 cm långa för tillfället.

Mina unga fiskarna har för tillfället en vit/grå/silveraktig färg med en väldigt lätt toning av gult på spetsen av analfenan, bröstfenan och runt munnen. Tre linjer av vardera 4-6 svarta fläckar leder längs med fiskkroppen.

De har ett roligt beteende då de gräver ner sig vid fara och kan ligga stilla så väldigt länge (helt täckta av sand). De är väldigt svårfångade och kvicka, och det enda sättet vi kunde fånga dem från karet var med hjälp av 3 håvar och endast då de blev skrämda och grävde ner sig.

De verkar "hyffsat smarta" :)

De är som vuxna väldig vackra fiskar!

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet