Zoopet
Hemitilapia oxyrhynchus
Ciklider - Malawi - Övriga

Hemitilapia oxyrhynchus
Masimbwe


Vetenskapligt namn:
Hemitilapia oxyrhynchus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Masimbwe
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer runt hela sjön.

Foto: Ad Konings
Växtätare (alger). I sjön äter de alger som växer på växter. Lämpligt akvariefoder är vegetabiliskt foder som dock kan kompletteras med lite smått fryst foder.
I Malawisjön återfinns denna art i grunda områden med vattenväxter i skyddade vikar.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. I sjön försvarar hanar "bon" (en ren yta i snår med vattenväxter) som har en diameter på ca 15 cm. Dit försöker de locka honorna. Honorna gömmer sig sedan bland vattenväxterna. De ruvar ca 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till ca. 100 st.
Den är svagt revirhävdande och relativt fredlig. Lämpligt sällskap i akvariet är Aulonocara och fredliga mbunas. Den behöver relativt många gömställen, men även en stor öppen simyta. Bottenmaterialet skall vara finkornigt. En klar fördel är om det också finns en del växtsnår i akvariet, t.ex. med Vallisneria.
Hanarna är större än honorna. Hanens grundfärg är ljust blå. Honan är silverfärgad med 2 svarta fläckar högt upp på kroppen.
Den förekommer runt hela sjön, men de olika populationerna skiljer sig inte så mycket från varandra.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

kannon
Kommentar av: dolken den 2003-07-21

denna fisk är utsökt.men den äter gärna upp växter.den bör endast ges veg.mat.och frystmat.den gillar inte ojämn dygnsrytm.jag har inte lyckats odla den det verkar va svårt.ett tips är att ha mycket mycket växter.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia