Swedish flag English flag
Zoopet
Metriaclima aurora
Ciklider - Malawi - Mbunas

Metriaclima aurora
Blågul malawiciklid, aurora


Vetenskapligt namn:
Metriaclima aurora
Tidigare vetenskapligt namn:
Pseudotropheus aurora
Pseudotropheus pengoldi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Blågul malawiciklid, aurora
Ursprung:
Malawisjön: Vid Likoma-ön samt på några ställen vid Mocambiques kust.

Foto © Ad Konings
Växtätare (alger). I sjön så "kammar" de loss algerna från biomattan. Lämpligt akvariefoder är grönfoder, t.ex. flingor, men det kan även kompletteras med lite fryst foder. I Malawisjön återfinns denna art oftast på 2-12 meters djup i övergångszonen. Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. I sjön försvarar denna arts hanar oftast ett revir på eller vid en klippa. De leker i tunnelbon som hanarna grävt ut under klipporna. Honorna ruvar drygt 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till ca. 30-70 st. Den är revirhävdande, men relativt fredlig. Lämpligt sällskap i akvariet är Aulonocara, mindre "Haplisar" och andra mbunas. Den behöver relativt många gömställen, men även en öppen simyta. Bottenmaterialet bör vara finkornigt. Hanarna har en ljusblå till blåvit grundfärg med ca. 7-8 mörka lodräta band. Buken och huvudets undersida är mer eller mindre gula. Honor och ungfisk är oftast enfärgat gula till brungula. Den förekommer flera olika populationer som kan variera lite i färg. Förutom de ovan nämnda utbredningsplatserna så har den också planterats in vid Thumbi West-ön i sjöns södra del.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Malawi Cliklid Aurora
Kommentar av: Guppy1 den 2009-11-14

Jag har köpt två stycken i affär för snart ett år sedan. Både jag och affärsinnehavaren hade svårt att avgöra vad som var hanar och honor.
En var dock blå till färgen - jättefin och en var gul, också fin.
Efter lite över en månad dog den gula och efterhand har den blå ändrat färg till att bli mer gul.
När jag köpte dem utgick både affärsinnehavaren och jag från att jag kunde ha dem i sällskapsakvarium. Så var inte fallet, redan andra dagen var jag tvungen att flytta dem. De åt upp kardinaltetror, bet pakistanbotiorna och naffsade/jagade skalarerna.
Jag har nu letat efter nya kompisar till den jag har kvar, men upplever det svårt att finna samma fisksort i affärer runt omkring.
Fisken är dock rolig, den rumsterar om rejält med bottnen och gruset och boar in sig i krukor och andra liknande `grottgömmor`.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet