Zoopet
Petrotilapia sp. 'yellow chin'
Ciklider - Malawi - Övriga

Petrotilapia sp. 'yellow chin'
Yellow chin-petrotilapia


Vetenskapligt namn:
Petrotilapia sp. 'yellow chin'
Tidigare vetenskapligt namn:
Petrotilapia tridentiger "yellow-blue"
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Yellow chin-petrotilapia
Ursprung:
Malawisjön: Ostkusten mellan Makanjila Point (Malawi) och Metangula (Mozambique), öarna Mbenji, Namalenje och Maleri (Malawi).

Foto: Ad Konings
Växtätare (alger). Lämpligt akvariebasfoder är grönfoder som flingor, men det kan även kompletteras med smått fryst foder.
I Malawisjön återfinns denna art i grunda (ner till 5 meter) klippbiotoper och övergångszoner. Hanar försvarar väldigt aggressivt en grotta bland klipporna. De är enbart aggressiva mot andra hanar av samma art. Honor och icke-lekande hanar går ofta för sig själva, någon gång i stim.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 3 veckor och varje kull brukar innehålla 25-40 yngel. I akvarium är hanarna starkt revirhävdande mot andra hanar av samma art och det krävs ett extremt stort akvarium för att man skall kunna ha 2 hanar ihop. De kan även vara något aggressiva mot honorna. Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen. Den kan hållas ihop med andra "Haplisar" och större mbunas.
Hanarna har en blå grundfärg och ett gult område på hakan och främre delen av buken, är större samt har i regel fler äggfläckar än honorna. Honor och unga hanar har en brun grundfärg.
De olika populationerna skiljer sig inte mycket åt, men området med gult hos hanarna kan variera ganska avsevärt.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES