Zoopet
Protomelas taeniolatus, Chinyankwazi
Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas taeniolatus, Chinyankwazi
Chinyankwazi-taeniolatus, Fire blue


Vetenskapligt namn:
Protomelas taeniolatus, Chinyankwazi
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis taeniolatus
Haplochromis steveni
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Chinyankwazi-taeniolatus, Fire blue
Utbredning:
Malawisjön: Chinyamkwazi, Malawi

Foto: Ad Konings
Allätare. I sin naturliga miljö hittar den sin föda i biomattan och verkar där få tag i den lösa materian genom att suga loss den från underlaget.Den äter i akvarium frysfoder, men bör även få torrfoder med vegetabiliskt innehåll.
Alla malawiciklider är munruvare. P.taeniolatus upprättar i sjön en lekplats på en klipptopp i närheten av honor. Icke-lekande honor går ofta i stim. Honorna, som ruvar ca. 3 veckor, gömmer sig bland klippor.
Den är revirhävdande vid lek, men är i övrigt relativt fredlig och om bara akvariet är stort nog kan man ha flera hanar ihop. Akvariet bör innehålla flera gömställen.
I sjön är denna art mycket vanlig och den lever i samma typ av biotop (sedimentfri klippbiotop) som de flesta mbunas. I klippbiotoper runt sjön finns det många olika taeniolatus-varianter. Det skiljer en del i både storlek, färg och mönster mellan de olika populationerna.
Honor och ungfisk är silverfärgade med ett brunsvart mönster på kroppen.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Underbar Malawi!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-07-22

Har ett lekande par som nyss ynglat. Honan spottade ut 65 yngel i yngel akvariet. Satte sedan tillbaka honan i 1000 l akvariet där hon genast blir uppvaktad av sin neon blå partner. Min favorit bland Malawi, Protomelas Taeniolatus i olika färg nyanser som Red Empress och bright blue. Emma

Radera din kommentar
Underbar fisk...
Kommentar av: Roger O den 2005-03-12

Vacker och lätt lekt fisk...förökar sig kanske lite för ofta och för mycket och skyddar sina yngel maximalt..... har en hel massa av denna fisk.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES