Arken zoo
Protomelas taeniolatus, Chinyankwazi
Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas taeniolatus, Chinyankwazi
Chinyankwazi-taeniolatus, Fire blue


Vetenskapligt namn:
Protomelas taeniolatus, Chinyankwazi
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis taeniolatus
Haplochromis steveni
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Chinyankwazi-taeniolatus, Fire blue
Utbredning:
Malawisjön: Chinyamkwazi, Malawi

Foto: Ad Konings


Allätare. I sin naturliga miljö hittar den sin föda i biomattan och verkar där få tag i den lösa materian genom att suga loss den från underlaget.Den äter i akvarium frysfoder, men bör även få torrfoder med vegetabiliskt innehåll.
Alla malawiciklider är munruvare. P.taeniolatus upprättar i sjön en lekplats på en klipptopp i närheten av honor. Icke-lekande honor går ofta i stim. Honorna, som ruvar ca. 3 veckor, gömmer sig bland klippor.
Den är revirhävdande vid lek, men är i övrigt relativt fredlig och om bara akvariet är stort nog kan man ha flera hanar ihop. Akvariet bör innehålla flera gömställen.
I sjön är denna art mycket vanlig och den lever i samma typ av biotop (sedimentfri klippbiotop) som de flesta mbunas. I klippbiotoper runt sjön finns det många olika taeniolatus-varianter. Det skiljer en del i både storlek, färg och mönster mellan de olika populationerna.
Honor och ungfisk är silverfärgade med ett brunsvart mönster på kroppen.


Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

Underbar Malawi!

Har ett lekande par som nyss ynglat. Honan spottade ut 65 yngel i yngel akvariet. Satte sedan tillbaka honan i 1000 l akvariet där hon genast blir uppvaktad av sin neon blå partner. Min favorit bland Malawi, Protomelas Taeniolatus i olika färg nyanser som Red Empress och bright blue. Emma

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-07-22
Radera din kommentar

Underbar fisk...

Vacker och lätt lekt fisk...förökar sig kanske lite för ofta och för mycket och skyddar sina yngel maximalt..... har en hel massa av denna fisk.

Kommentar av: Roger O den 2005-03-12


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik