Zoopet
Lethrinops lethrinus
Ciklider - Malawi - Övriga

Lethrinops lethrinus
Turkos lethrinops


Vetenskapligt namn:
Lethrinops lethrinus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis lethrinus
Haplochromis sp. "similis type"
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Turkos lethrinops
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer runt hela sjön.

Foto: Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur). Deras föda silas ut från sanden eller dyn. Lämpligt akvariefoder är smått fryst foder, kompletterat med lite torrfoder.
I Malawisjön förekommer denna art på grunt vatten nära flodutlopp och ibland även en bit upp i floderna.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. I sjön bygger denna arts hanar stora sandkratrar på grunt vatten nära bevuxna områden. Honorna ruvar ca 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till ca. 25-35 st. I akvarium bygger de inte bon innan de leker.
Den är svagt revirhävdande, men relativt fredlig. Man bör inte hålla den ihop med arter som liknar den eftersom det finns en korsningsrisk. Lämpligt sällskap i akvariet är Aulonocara och fredliga mbunas. Den behöver en del gömställen, men framförallt en stor öppen simyta, gärna också en del växter. Bottenmaterialet skall vara finkornigt.
Hanarna är betydligt större än honorna. Sexuellt aktiva hanars lekdräkt är turkosblå. Honor och hanar som inte är sexuellt aktiva är "silverfärgade" samt har två horisontella svarta pricklinjer på sidan. Den förekommer runt hela sjön, men de olika populationerna skiljer sig inte så mycket från varandra.
Max.storleken som anges ovan är extremt ovanlig. I sjön ser man sällan exemplar som är större än 14 cm.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES