Zoopet
Nimbochromis fuscotaeniatus
Ciklider - Malawi - Haplochromis

Nimbochromis fuscotaeniatus
Fusco


Vetenskapligt namn:
Nimbochromis fuscotaeniatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis fuscotaeniatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Fusco
Ursprung:
Malawisjön (i sjöns södra och västra delar) samt i Malombe-sjön.

Foto: Ad Konings
Köttätare (småfisk). Rovfisk som ligger i bakhåll efter småfisk. Lämpligt akvariefoder är fryst foder som t.ex. musselkött, men de tar också annat foder.
I sjön är den vanligast i övergångszoner men förekommer även i bevuxna områden. Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Äggen befruktas inuti honans mun. I sjön ser man sällan revirhävdande hanar och de försvarar bara ett revir när de leker. Honorna ruvar ca 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till 40-70 st. Honorna har en mycket bra yngelvårdnad och brukar plocka in avkomman ett par veckor efter att de släppts ut första gången.
Den är i akvarium starkt revirhävdande och mycket tuff och ett stort akvarium är nödvändigt. Pga korsningsrisken inte lämplig ihop med andra Nimbochromis- och Tyrannochromis-arter. Lämpligt sällskap är "Haplisar" och stora mbunas, småfisk blir uppätna. Den behöver en del gömställen, men även en stor öppen simyta.
Hanarna är betydligt större än honorna samt har oftast fler äggfläckar. Utfärgade hanar har en blå grundfärg samt ibland lite rött på kroppen. Honor samt icke sexuellt aktiva hanar har en vit grundfärg och stora bruna fläckar på kroppen. Arten förekommer på flera ställen runt sjön, men de olika populationerna skiljer sig inte så mycket från varandra.
Fotot visar en hane.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet