Azur bilder på Zoopet

Azur bilder på Zoopet



...så jag fick lyfta upp alltsammans.
När hela mattan släppte så lyfte jag upp den. Jag klippte upp den för att se hur den såg ut i tvärsnitt. Som man ser så har den ljusgrön "päls" på ytan, och är svamplik och mörkgrön inuti. Längst ned i algmattan finns en tunn nästan svart linje - det verkar vara cyanobakterier. Samarbete de för att få kväve? Är det därför algmattan växer bra i ett kar där alla andra dör av kvävebrist?
...så jag klippte av den.
Jag klippte av biten som lyft, och planterade i ett annat kar. Det tog bara någon dag så började resten av algmattan också lagra luft och släppa från underlaget.
Akvariet efter mattan
Så här ser det ut nu, när mattan lyfts ut. De algbitar som syns är bitar jag skurit ut ur mattan och satt tillbaks - det var helt tomt.
Algen börjar lyfta
Här har första klumpen ifrån algmattan börjat lyfta (till höger i bild) och svävar fritt i vattnet. Man kan se hur den har lagrat luftbubblor.
Algtäckt rot
Rot täckt av Cladophora-algmatta. Här har jag lyft ut roten för jag trodde en fisk låg död under den. Algmattan sitter inte egentligen fast på roten, utan har vuxit som en 3-5 cm tjock "tupé" uppe på roten, och och hålls bara på plats av att den är trasslig och roten ojämn.
Ängen 17:e juni
Det som blommar just nu är mestadels midsommarblomster, hundkäx, humleblomster, och smörblomma. Det höga gräset är Ängskavle. Min nemesis, Älggräset, finns där men blommar inte än.
Ängen Juni '08.
Första sommaren i mitt försök att återskapa en övergödd äng. 2007 var detta ett hav av 1.5m hög älggräs och tuvtåtel, i år har jag redan slagit ängen två gånger, och mängder av lägre örter har kunnat bli synliga: det vita är hundkäx, det gula är smörblomma, det blålila är midsommarblomster. Man kan också se daggkåpa, älggräs (förstås), maskros, ängstistel, gulmåra och humleblomster. I "finns där men syns inte på fotot" korgen finns bl.a. teveronika, gullviva och en liten kovall-liknande sak jag ännu inte kunnat identifiera. Trädet som skuggar en del av fotot är en ung ek. Jag kommer att försöka göra ängen gradvis näringsfattigare genom att inte gödsla utan bara slå & forsla bort hö. På några år skall det nog bli hyfsad ordning på den. Det framgår kanske inte riktigt av bilden, men gräsen/örterna är ungefär knähöga.
Ännu närare
Man kan se ungefär strukturen här, med noder som algtrådarna strålar ut ifrån och bildar ett gitter. Man kan också ana sig till att det växer cyanobakterier på trådarnas yta.
Brusig bild & brusreducering
Mörk bild som ljusats upp och därmed blivit brusig. Området innanför kvadraten är brusreducerad. Notera förlusten av detalj.
Dublin-blommans blomställning
Närbild på Umbilicus rupestris, navelört.
Emers javaormbunke
Otroligt nog har min emerst odlade javaormbunke överlevt vintern på balkongen, trots att där varit som lägst -1 grad. OK, den ser ut som skrutt - men den lever!
Exempel på gaussian blur
Bakgrunden på höger sida gjord oskarp med gaussian blur. (väldigt slarvigt gjort; detta är bara för att visa effekten, inte en seriös photoshoppning)
Explosion
Många av växterna på balkongen blommar nu. T.ex. min Clivia (mönjelilja).
Glasgoby, Gobiopterus chuno.
Glasgoby. Troligen en hona. Cirka 20 mm.
Glasgoby, Gobiopterus chuno. Hane.
Hane av Glasgoby, Gobiopterus chuno. Cirka 20 mm lång. Hanar har kraftigare huvud och större mun än honorna.
Gråsej
En speedande gråsej i Tjärnö akvarium. Fotad med handhållen Coolpix 990, utan blixt.
Hona av Iriatherina werneri
Man ser sällan foton av honor av strålfensregnbågar. Well, här är hon.
Jättesandsnäckor som parar sig
Vanlig sandsnäcka förökar sig partenogenetiskt, utan parning, genom att honor kläcker obefruktade ägg i manteln och så småningom släpper ut små miniatyrhonor. Hanar existerar, men är mycket sällsynta. Andra morfer av sandsnäcka har oftare hanar, och av mina tre jättesandsnäckor är åtminstone en uppenbarligen hane, för här ser vi en parning. De olika morferna kan korsa sig, och avkomman blir äkta F1'or, större, friskare och mer snabbväxande än någon av föräldra-morferna, pga deras extremt låga grad av homozygota recessiva alleler. Jag hoppas få se det i mitt kar.
käke på hona? av Zacco
Den mycket karaktäristiska käkformen hos vad som såldes som honor av Zacco platypus - och kanske är det.
Leon Solar
Vår yngsta katt Leon solar på inglasade balkongen. Stilig kille, eller hur?
Mystisk fisk
Här är nåt riktigt skumt. Den kom med Glasgobyna. Jag gisstimerar att den är 17 mm lång, och den håller jämt till precis vid ytan. Den simmar "ål-likt". Den håller bröstfenorna som en atherinid. Det är en Neostethus, kanske arten lankesteri.
Närast
Närmare än så här kom jag inte utan att linsen skymde blixten. Porositeten och strukturen syns hyfsat.
Närbild
Närbild på tvärsnittsytan.
Oncidium
En av de orkidéer som blommar på balkongen just nu, en Oncidium flexuosa. Eller hybrid. Troligen hybrid.
Panorama av 160-liters-karet
Panorama, ihopplockat av flera bilder, av mitt "alg-kar". "Skräpet" i vattnet är luftbubblor, jag har mycket stark cirkulation.
Pelvicachromis taeniatus-hane, okänd ras.
Snyggare foto på taeniatus-hanen. Tja, en taeniatus är det, men vilken ras vete sjutton. Inte Lobe, som den såldes som, i alla fall.
Poecilia caucana
Tre av mina fem VF Poecilia caucana från Colombia. Den största fisken är cirka 3 cm. De två till höger är honor, hane till vänster. Så här ser arten ut; de kraftigt blå bilder man ser på nätet beror på att de reflekterar påfallande blixt och blir då knallblå.
Sophora
Min Sophora blommar också; det blir gula ärtblommor, sen kommer en ärtskida ut ur blomman. Har efter en del letande kommit fram till att det är _Sophora prostrata_.
Vad är detta för växt?
Kommer ursprungligen från en mur i Dublin, men bor nu mer på min frostfria balkong, där den tydligen trivs. Cirka 25 cm hög. EDIT: Oakpine på odla.nu kunde identifiera den, det är Umbilicus rupestris, navelört.
Vattenbläddra (Utricularia vulgaris)
Vattenbläddra (Utricularia vulgaris) i mitt akvarium. Var mörkt roströd när jag samlade in den från Gullsjön här i Täby. Bilden togs när bläddran varit i akvariet ett par dagar, och den har redan bleknat en hel del; efter en vecka var den ljusgrön. Snabbväxande. Har vuxit cirka 15 cm på en vecka i mitt akvarium. Köttätande växt. Blåsorna är fångstorgan som fångar små vattendjur.
Vattenblink
Vattenblink (Hottonia palustris) från Gullsjön här i Täby. Extremt snabbväxande, har i mitt akvarium vuxit 2 dm på mindre än en vecka.