Elantine

Elantine triandra

Tretallig slamkrypa, Ah Pek's planta


Vetenskapligt namn:
Elantine triandra
Familj:
Elatinaceae
Handelsnamn:
Tretallig slamkrypa, Ah Pek's planta
Utbredning:
Europa/Asien/Oceanien/Nordamerika
Foto © Nixon

Elatine triandra är en vackert grön liten växt som både kan fungera som en låg ”bottentäckare” och som en buske/stängelväxt i ett akvarium.
För att den skall fungera som en bottentäckare (då är den max ca. 3 cm hög) så krävs det starkt ljus och ett näringsrikt vatten samt att man regelbundet ansar växten och planterar ner nya skott.
Bladen är ganska små och avlånga – de blir ca. 4-12 mm långa och ca. 1,5-4 mm breda. Att bladen är så små samt att växten kan hållas väldigt låg gör att den även passar bra i nanoakvarier.
Man bör plantera den i små buntar med några få centimeters mellanrum och sedan växer den ganska snabbt och bildar en vacker heltäckande matta. Stammen är mjuk och något skör.
Arten är inte speciellt ljuskrävande, men om belysningen är svag så växer den uppåt (ca. 10 cm) istället för att bli en ”matta” i akvariet. Aren kan också växa emersed. CO2 är inte nödvändigt men det gör att den växer snabbare och dessutom bildar den då dekorativa syrebubblor. Man kan klippa av topparna och plantera ned dom i gruset. Bottenmaterialet i akvariet bör vara finkornigt. Tänk på att de omkringstående växterna inte får skugga denna låga växt. Dessutom om man låter den bli riktigt tät så kan den börja växa över sig själv och då kommer inte ljuset år växtens nedre delar och då är risken stor att det undre lagret dör och tappar rötterna. Detta kan göra att hela växten flyter upp till ytan.
Arten förökas lätt med sticklingar och utvecklar t.o.m. ibland frön som ibland kan gro spontant i akvariet.

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.





Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet