I sin ursprungliga miljö återfinns arten i grunda vattendrag och andra fuktiga miljöer i Australien.
Marsilea hirsuta består av en lång ranglig och krypande stängel varifrån bladen växer ut. Den är en intressant bottentäckande växt som kan bilda en attraktiv mörkgrön matta i akvariet, eftersom den relativt snabbt sprider sig över substratet. De kan också användas i paludarium, eftersom de kan växa både under och ovanför vattenytan och även på land i fuktiga miljöer.
Man köper oftast växten i en kruka som odlats emersed och då har den fyrklöverliknande blad. Snart efter att man planterat den blir bladen bruna och lossnar och efter en tid växer nya blad ut och efter några cykler med bladfällning i akvariet kommer den att bilda nya typer av bladverk Den kan bilda en låg form med enkla blad, men också former med 2, 3 eller 4 blad som kan ha olika former (2-10 cm). Vilken slutlig form den bildar beror på tillväxtförhållandena i akvariet. Även själva bladens form förändras och de blir ofta längre och smalare, ibland mer hjärtformade.
För att snabba på proceduren bör man klippa av alla bladen innan plantering. Det är kanske inte så snyggt i början med en stängel som sticker upp bara någon cm från sanden, men den bildar då mycket snabbt nya dekorativa undervattensblad.
Växten behöver inte starkt ljus utan den kan överleva även vid svag belysning, men den trivs bättre (växer tätare och blir robustare) om belysningen är stark. Arten är relativt enkel att odla och den kan överleva i ett brett spektrum av vattenförhållanden. Den behöver dock ett näringsrikt substrat för att trivas riktigt bra. Plantera helst växten så att den inte skuggas av andra växter.
Trots att den är en lättskött växt, krävs det att man regelbundet beskär den för att den inte skall sprida sig för mycket (både uppåt och i sidled). Varje bortklippt skott bildar snabbt en ny planta så plantera gärna ner det som klipps bort. Alla former av växten skjuter rotskott/utlöpare som sprider sig snabbt runt i akvariet.
Beroende av hur man låter den växa kan den passa såväl som förgrundsväxt, som i mellanpartiet. Den passar även bra i nanoakvarier.
Artens rötter som klamrar sig fast ordentligt i bottensubstratet gör också att den även fungerar ganska bra med grävande fiskar.
En del menar att M. hirsuta och M. crenata är samma växt. Även om det rör sig on 2 arter så liknar de i alla fall varandra mycket. Fotona nedan visar först foton på växter som sålts under namnet M. hirsuta och de 3 sista fotona sådana som sålts under namnet M crenata.