Cratoneuron

Cratoneuron filicinum

Källtuffmossa, triangelmossa


Vetenskapligt namn:
Cratoneuron filicinum
Familj:
Amblystegiaceae
Handelsnamn:
Källtuffmossa, triangelmossa
Utbredning:
Kosmopolit
Egenskaper:
Sten/rot växt, Flytväxt
Foto © Kjell Fohrman

Arten återfinns på många ställen runt om i världen och den växer ofta i skuggade eller halvskuggade områden.
Den är en tålig och anpassningsbar mossa som trivs bra i akvarium, men även ovan vattenytan i fuktiga miljöer.
Det bästa är att plantera den på ett hårt underlag som en sten eller en trärot där man binder fast den med en fisklina. Efter att den väl anpassat sig (efter 1-2 veckor) börjar den växa snabbt och växer då fast på underlaget. Om den växer för mycket och inte håller sig till stenen/roten kan man "ansa" den med en sax. Den växer lättare fast vid relativt svag belysning.
I akvariet utgör den ett fint skydd för fiskyngel. Man kan också låta mossan flyta i lekakvarier där mossan både kan fungera som gömställe för romkorn, larver och yngel.
Man kan som sagt också placera denna tåliga växt ovan vattenytan i terrarier eller akvaterrarier förutsatt att luftfuktigheten där är mycket hög. Den passar bra i nanoakvarier, men även i lek/yngelakvarier.
Förökning sker genom att man klipper av en stängel och planterar den avklippta delen.
Växten består av en smal och lång stängel med sidoförgreningar och den kallas ofta för triangelmossa efter sina bladliknande snett upprättstående skott som förgrenar sig med jämna mellanrum och som ofta har en triangulär struktur. De flesta av växtens småblad är runda till ovala och har en spetsig spets och relativt breda bladceller.

Denna art säljs också ibland under namnet Vesicularia filicinum. Och den påminner mycket om den s.k. ”Christmas moss” (Vesicularia montagnei).
Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet