Zoopet
Azolla caroliniana
Azolla

Azolla caroliniana
Flytormbunke, moskitormbunke


Vetenskapligt namn:
Azolla caroliniana
Familj:
Azollaceae
Handelsnamn:
Flytormbunke, moskitormbunke
Utbredning:
Nord-, Central och Sydamerika. Inplanterad i Europa.

Flytväxt Alghämmande växt
Foto: Peter Nyman

Azolla caroliniana är en liten flytormbunke i vars blad det finns en blågrön alg (Anabaena azollae). Dessa alger lever i symbios med växten och kan ta upp kväve i luften. Detta i kombination med att växten i sig är mycket näringsrik gör att arten ofta odlas i risfält och liknande där de samtidigt som de renar vattnet också utgör gödning för risplantorna.
Arten har planterats ut på många ställen och på en del platser i subtropiska områden har den blivit en plåga eftersom dess tillväxttakt i naturen är mycket hög, samtidigt som den skuggar annan växtlighet i vattnet.
I akvariet tar den upp överskott av näring i vattnet och den är på så sätt alghämmande. Den är dock inte helt lätt att hålla i akvarium, eftersom den bör "övervintras" svalt, men ljust. Under hösten, när vattnet blir svalare, antar bladen en mer röd-brun färg. Den trivs bäst i näringsrika och väl upplysta men relativt stillastående vatten. Växten varierar i storlek mellan 0,7 till 2,5 cm. Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Alghämmande
Kommentar av: Nilsrolf den 2009-06-06

Är verkligen en bra alghämmare. Är helt rent i det akvariet jag har den. Växter enormt, göder bara med standardgödning. Plockar ur ett antal nävar varje vecka.

Goldmedlemmarnas akvarium med växten

10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet

Zoopet i stolt samarbete med
CARES