Arken zoo
Azolla caroliniana
Azolla

Azolla caroliniana
Flytormbunke, moskitormbunke


Vetenskapligt namn:
Azolla caroliniana
Familj:
Azollaceae
Handelsnamn:
Flytormbunke, moskitormbunke
Utbredning:
Nord-, Central och Sydamerika. Inplanterad i Europa.

Foto: Peter Nyman


 5 - 26 °C
    1-+ cm

Azolla caroliniana är en liten flytormbunke i vars blad det finns en blågrön alg (Anabaena azollae). Dessa alger lever i symbios med växten och kan ta upp kväve i luften. Detta i kombination med att växten i sig är mycket näringsrik gör att arten ofta odlas i risfält och liknande där de samtidigt som de renar vattnet också utgör gödning för risplantorna. Arten har planterats ut på många ställen och på en del platser i subtropiska områden har den blivit en plåga eftersom dess tillväxttakt i naturen är mycket hög, samtidigt som den skuggar annan växtlighet i vattnet.
I akvariet tar den upp överskott av näring i vattnet och den är på så sätt alghämmande. Den är dock inte helt lätt att hålla i akvarium, eftersom den bör "övervintras" svalt, men ljust. Under hösten, när vattnet blir svalare, antar bladen en mer röd-brun färg. Den trivs bäst i näringsrika och väl upplysta men relativt stillastående vatten.
Växten varierar i storlek mellan 0,7 till 2,5 cm.

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Tropica

Medlemmarnas kommentarer

Alghämmande

Är verkligen en bra alghämmare. Är helt rent i det akvariet jag har den. Växter enormt, göder bara med standardgödning. Plockar ur ett antal nävar varje vecka.

Kommentar av: Nilsrolf den 2009-06-06


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik