Zoopet
Utricularia graminifolia
Utricularia

Utricularia graminifolia
Köttätande vattenbläddra


Vetenskapligt namn:
Utricularia graminifolia
Familj:
Lentibulariaceae
Handelsnamn:
Köttätande vattenbläddra
Utbredning:
Asien
Foto: Maria Brandin

Utricularia graminifolia tillhör en växtgrupp som är köttätande. I sin naturliga miljö lever arten ofta i näringsfattiga områden som myrar och liknande där de lärt sig att med hjälp av små blåsor fånga mycket små insekter och kräftdjur. I akvarium är tillgången av för växten nödvändiga näringsämnen oftast betydligt större och då är de inte lika glupska.
I akvariet kan den bilda en mycket tät och dekorativ matta. Den är dock relativ svår att vänja vid akvariet. Den kan ofta köpas i kruka med stenull eller fastsatt på en bit kokosfiber. Man bör då försiktigt dela upp klumpen i 6 till 8 små block (det är viktigt att växten fortfarande sitter fast i underlaget – kokosfibrerna eller stenullen) som man sedan, med hjälp av en lång pincett, planterar ca. 5 cm från varandra i akvariets framkant. Under de första 6-8 veckorna bör man ha relativt svag belysning, men därefter brukar växten ha rotat sig och man kan gradvis öka belysningen. Då behövs även flytande växtnäring. CO2 är inte nödvändigt, men stimulerar tillväxten. Arten är rätt ömtålig och kan inte hålls ihop med större, växtätande eller grävande fiskar. Vattnet får inte cirkulera allt för mycket. Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Jaja, jag vet...
Kommentar av: Azur den 2007-10-27

...det är lönlöst att gnälla på svenska namn, men "köttätande vattenbläddra" är lika överflödigt och lika oinformativt som "ihåligt rör". Alla bläddror är köttätande.

Det latinska namnet graminifolia betyder "gräsbladig", och "gräsbladig vattenbläddra" hade väl varit ett bra namn, för andra vattenbläddror har helt andra blad.

Men, som sagt, lönlöst att gnälla om.

Goldmedlemmarnas akvarium med växten

10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin

Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet