Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Panaqolus albomaculatus

LDA31, vitprickig pleco, orangeprickig pleco


Vetenskapligt namn:
Panaqolus albomaculatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Panaqolus sp. 'LDA31'
Panaque  albomaculatus
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
LDA31, vitprickig pleco, orangeprickig pleco
Ursprung:
Peru och Ecuador: Flodsystemen i Rio Pastaza, Rio Maranon, Rio Ucayali
Foto © Anders Johnsson
Träätare. I naturen lever den av dött trä som ramlat ner i vattnet. Äter i akvarium det som erbjuds, men en stor del av kosten skall utgöras av grönfoder samt några gånger i veckan lite fryst foder. Det är också viktigt att det finns flera olika slags rötter i akvariet (varav en del mjuka) som den kan få sätta tänderna i.
Odlingsrapporter finns ej men den är substratruvare och leker i grottor. Grottan skall vara så stor att honan precis kan ta sig in i den samt ca. 10-15 cm djup. Den är framförallt nattaktiv, men kan även ses under dagen om det är stark cirkulation på vattnet. Fredlig, men hanarna är revirhävdande mot andra hanar av samma art.
Akvariet skall innehålla många gömställen i form av rötter och stenar som bildar hålor. Eftersom dess diet (trärötter) gör att den producerar mycket avfallsprodukter måste man ha ett bra filter och vara extra noggrann med vattenbytena. Bottenmaterialet skall vara finkornigt. Den äter växter i akvarium.
Den kan hållas i sällskapsakvarium ihop med andra fiskar som tetror, mindre ciklider och andra L-malar.
Hanarna har ett bredare huvud och tätt med odontoder på bakkroppens benplattor. Odontoderna bakom gällocken och på bröstfenstrålarna är längre än hos honorna.
Av denna art finns det flera olika naturformer och de varier genom att det har olika storlek och färg (vita/orange/rosa/gula) på prickarna. Det är möjligt att det i själva verket rör sig om flera arter och man skall absolut inte hålla olika varianter ihop (risk för korsningar).



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet