Zoopet
Hypostomus plecostomus
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Hypostomus plecostomus
Plecostomus, pleco, L109


Vetenskapligt namn:
Hypostomus plecostomus
Tidigare vetenskapligt namn:
Liposarcus pardalis
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Plecostomus, pleco, L109
Ursprung:
Kustnära flodsystem i Surinam och Guyana.

Foto © L.A.v.d. Laan
Arten är "välkänd" inom akvariehobbyn, men i själva verket är det andra arter som säljs under detta namn. Det är nämligen som så att H. plecostomus sannolikt aldrig har importerats till akvariehobbyn. Det enda säkra foto som finns på arten är på ett konserverat exemplar och det är utifrån detta foto som denna fiktiva artbeskrivning har gjorts.
Om man träffar på H. plecostomus i handeln (pleco, plecostomus etc.) så skall man istället utgå ifrån att det inte är denna art. Oftast rör det sig istället om arten Liposarcus pardalis, så titta istället på artbeskrivningen för denna art om du vill ha reda på hur "plecon" skall skötas.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

plecostomus
Kommentar av: barden den 2008-02-02

Någon som vet hur gamla de brukar bli? Min dog igår och vi har haft honom/henne i nio år och då var den ändå 8cm då vi köpte den. (Ingen sa att de skulle bli så stora.)

Fegis!!!
Kommentar av: matte159 den 2007-06-21

Min Plecostomus är ca 13-14cm och är alltid framme, när jag inte är där. Så fort jag kommer in på mitt rum så yr det rådasand i halva akvariumet och så ligger h*n under sin rot aldeles stilla.
H*n går mycket bra ihop med en Ancistrus på 7cm och en Spotted Royal Plecostomus på 10-11cm. Jag vet inte riktigt vad h*n går för vad det gäller alger, men det jag vet är att h*n inte äter tofsalger och att h*n älskar Brysselkol.

skit bra !
Kommentar av: EMIL_EMPO den 2007-02-10

hhaha jag har två st 10 cm i mitt 400 liters , dom går med en arowana ( ! ) villket funkar skit bra

Skitar ner mycket, men väldigt produktiv!
Kommentar av: Odane den 2006-10-29

Skaffade mig en 12 cm Plecostomus för fyra dagar sedan. Den rensade bort i princip alla alger på en natt. När jag tittade på morgon var bottnen full av skit dock, men det får man väl leva med.

Igår släppte jag i fyra ärtor som fick ligga på bottnen när jag släckte. På morgonen var de naturligtvis borta och bottnen var nerskitad igen.

Den är också ganska dagaktiv redan nu även om det är mer fart på den då skymningslampan går igång och under natten. Dessutom är den inte ärr för de andra fiskarna och gillar att gruffas lite när någon försöker jävlas, men den skadar naturligtvis aldrig någon fisk. Kan rekomendera den till alla som vill ha en kul mal som rensar fint och går ihop även med lite tuffare fiskar.

PLECO
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-02

Jag tog över min,troligtvis pleco, i våras och då var den ca 15 cm. Nu är den nästan 20 cm. Han ska enligt före ägaren vara ca 3år.Undrar om han inte är lite "kort" för sin ålder? Hoppas i alla fall att han inte blir allt för stor, för akvariet. Jag älskar denna typen av malar.Har en liten blyg golden nugget oxå.

Älsklingsfisken!
Kommentar av: ankan1962 den 2006-09-13

Min pleco, kallad "draken", är den finaste fisk jag någonsin haft! Jag köpte honom (?) för ett år sedan i zoo-affären för att jag ville ha en mal som höll rent glasen. Då var han 4 cm lång. Han bodde då i ett 60-liters akvarium. Idag mäter han 31 cm och bor i 500 liter. Det är oerhört spännande att se vad som händer. Hur stor ska han bli? Vet ju att de kan bli 50 cm men jag hoppas inte det, då blir han nog för stor för det här karet också.

Folk säger att de kan klappa och hålla i sina plecos men jag har aldrig lyckats med det. Det vore fint. Men jag kan titta på honom hur länge som helst! Så vacker!!

en gammal fisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-06-17

Jag fick min sötnos till mitt första akvarium när jag gick i 6 klass dvs. 17 år sedan. Redan då hade han några år på nacken.Övriga fiskar drabbas av sjukdommar å dylig men aldrig har de hänt min sötnos något. Det går bara inte att låta bli att tycka om denna vackra fisk som varit min absoluta favorit alla dessa åren.
En fisk att växa med!!!! /monika

växer gasnka fort
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-17

Köpte min för snart 1 år sedan och då var den kanske 4-5 cm nu är den över 20 vet inte exakt svårt att mäta då den gömmer sig, men den verkar trivas ypperligt i mitt 375 liters akvarium.

Älskar denna fisk!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-14

När jag började med akvarium och det var dags att skaffa sig en mal frågade jag de i djuraffären efter något lämpligt, (jag hade ett 112 L akvarium), de föreslog pleco. 2 st fick följa med hem. Vad de inte sade var att de blev så stora!!
Efter ett tag, när de växt till sig, började de smågräla lite, så jag tog tillbaka den ena till djuraffären.
Och så gick tiden... och plecon, som döptes till "Hubbe", växte och växte...
Då skaffade jag ett större akvarium, (det största som fick plats i mitt rum), på 240 L (juwelakvarium).
Så fortsatte han å växa å växa och vräkte i sig mat. Ju större de blir, desto sämre är de till att äta alger och bättre på att glufsa i sig maltabletter. Men det märktes inte eftersom mina ancistrus (som jag skaffade senare) skötte jobbet.
Nu har han nått en längd på 33 cm och är alltså alldeles för stor för mitt akvarium på 120 cm så jag måste nog lämna ifrån mig "honom" (Hane?). *snyft* Kommer verkligen att sakna den fisken, verkligen präktig och snäll och cool.
Så snart kommer det nog en välgödd plecostomus på 33 cm till djuraffären. *snyft*
De verkar vara mycket tåliga, "Hubbe" hann med om en hel del, bl a att ett akvarie han var i började läcka... och han har aldrig varit sjuk.

Så, om du har lätt för att fästa dig vid djur så är detta inget bra val för dig med mindre akvarium.
Jag kan däremot varmt rekommendera den till de med stora akvarier! De är väldigt trevliga och bryr sig inte om mindre fiskar, ancistrusyngel har växt upp tillsammans med min Hubbe. Just min pleco gillade däremot inte större fiskar, särskilt inte när de for ner till botten och försökte sno hans maltablett! :)

Trädrötter är ju ett måste, men om du som skaffar denna fisk har möjlighet bör du också försöka bygga en grotta som den får plats i där den kan vila sig på dagen, det uppskattar dem.

Min favorit av robban
Kommentar av: Ge92 den 2005-03-07

absolut min favorit i mitt avarium. riktigt roliga malar.
tips mata dem me gröna ärtor dom älskar det......

fet
Kommentar av: statesman den 2004-07-21

Har 5st i mitt 1200 l kar. e grymma att se på när dom glider fram som kungar på botten. den största är runt 40-45 cm, men det är dom lite mindre (10-20 cm) som håller rent bäst. Klart coola malar, den röda och golden e klart snyggast. Köp!!

Radera din kommentar
Algkvarn
Kommentar av: crx den 2004-06-17

Underbar fisk som verkligen vräker i sig alger och mat. Jag köpte min Plecostomus igår som är ca: 20cm lång. Jag hade ett täcke av alger i min tank pga förstagångsförsök av co2 mm. Jag släppte i denna vackra skapelse igår kväll och i morse var det rent i tanken, eller om jag ska vara helt ärlig så var algerna bara omvandlade till grön-bruna korvar. Men jag är nöjd, det är lättare att ta bort det än att sitta och gnugga alger på allt i akvariumet.

Underbar och vacker "liten" bajsmaskin.

Radera din kommentar
en kul mal !!!!!
Kommentar av: anna_joke den 2004-04-27

jag har en på 28 cm i mitt 220liters kar men den börjar bli för stor så jag ska sälja den........
han är väldigt tam så man kan klapa han........
sen vet jag inte om det är normalt men han gillar mygglarver!?!

köpte den i en djur afär för ett år sen men jag vet inte hur gamla dom blir......

Radera din kommentar
effektiv men rädd för oljud
Kommentar av: Fiskenörd den 2004-02-20

väldigt effettiv på att suga alger, har två på lite mindre än 10 cm

Radera din kommentar
Ganska bra fisk!
Kommentar av: Macke91 den 2004-01-25

I början var han superbra och jag hade inga alger på rutorna.
Numera kan det vara ganska gott om "skit" på rutorna.

Radera din kommentar
fin fisk
Kommentar av: Markosaur den 2004-01-11

ven väldigt fin fisk. har en riktigt stor en på minst 23 cm o han e ritktigt fin, när hand rör sig så glider han bara fram långsamt o lungt.
har en annan mindre me min påfågelciklid, hade honom me min piraya tidigare men va tvungen att flytta på honom när han blev biten av pirayan.

men Plecostomusen e en fisk jag rekommenderar.

Radera din kommentar
fräck
Kommentar av: kryddarn den 2004-01-07

jag har 2 st plecostomus som är ca 6 cm långa. mina sitter oftast på rutorna eller i en grotta jag byggt. men ibland sticker dom upp till ytan och HOPPAR upp typ en cm över ytan. jaja, dom är mina favoriter i mitt akvarie

Radera din kommentar
Min systers favvo!!
Kommentar av: Lovisa den 2003-08-23

En snäll fisk som verkar trivas med livet! Jag har en pleco på ca 10cm i mitt 90 liters akvarium. Han visar sig inte så ofta, mest när det är släckt i akvariet och när det är matdags då han kommer o buffar med de andra fiskarna!

Radera din kommentar
Fin fisk
Kommentar av: Markosaur den 2003-08-03

En väldigt fin och effektiv fisk, fast det kan variera mellan individer :P
har en på 25 cm i mitt 60 liters som triv jättebra med dom andra fiskarna o han e jätte effektiv.

däremot har jag en mindr med en piraya som inte är lika effektiv.

Radera din kommentar
Underbar mal
Kommentar av: samuel den 2003-06-15

Hej jag har denna mal den e riktigt trevlig och den är inte mesig.
Man kan t.o.m. Klappa den. Min är 33 cm men jag fick den av en släkting som har i sin tur haft den den som hade den innan min kusin hade den i ett för litet akvarium 
Men nu simmar han runt i mitt 412 liter han e mest framme på kvällarna innan man ska släcka belysningen.
Men han e lite klantig han simmar runt som en galning och gör rent men han åker in i alla växter så dom går sönder men så e han eller hon tror att de e en han.

Radera din kommentar
Mrsonk's Pleco
Kommentar av: mrsonk den 2003-04-13

En fisk som är utomordentligt bra på att hålla alger borta. Dock inget allternativ till det lilla sällskaps akvariet då de blir väldigt stora.

Hypostomus plecstomus
Kommentar av: skold79 den 2003-04-13

Han är helt underbar !

Behöver aldrig tvätta rutorna med skrapan. Han sköter allt inuti akvariet!

Wow!!!
Kommentar av: Danne_90 den 2003-01-22

En superb fisk!

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet