Zoopet
Baryancistrus sp. 'L085'
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Baryancistrus sp. 'L085'
Golden Nugget Pleco, L085, L018, LDA60


Vetenskapligt namn:
Baryancistrus sp. 'L085'
Tidigare vetenskapligt namn:
Baryancistrus sp. 'L018'
Baryancistrus sp. 'LDA65'
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Golden Nugget Pleco, L085, L018, LDA60
Ursprung:
Brasilien: Rio Xingu

Foto: Mark Smith
Växtätare. Äter i akvarium alger samt tar även en del växter. Arten skall enbart ges vegetabiliskt foder. Animaliskt foder kan vara skadligt för denna art. Matning måste ske flera gånger dagligen.
Det finns inga kända lekrapporter om Golden Nugget Plecon, men den är sannolikt grottruvare och det är hanen som vaktar avkomman.
Den är framförallt nattaktiv. Vuxna exemplar kan vara rejält revirhävdande.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar och ha rent vatten med en stark genomströmning.
Arterna i detta släkte är svåra att hålla i akvarium och är bara lämpliga för malspecialister med lång erfarenhet. De bör helst hållas i ett artakvarium eller ihop med andra rent herbivora arter.
Könsmogna hanar har ett bredare och längre huvud samt längre bröstfenstrålar.
L085 är vuxenformen, L018 är yngelformen.
Färgen kan variera något beroende på ursprunget. En del exemplar kan ha breda orange fenspetsar medan andra nästan inte har några alls.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Vackra!
Kommentar av: Diealot den 2014-07-14

Jag har två st i 185l. Peppar, peppar så lever och frodas de utan någon speciell kärlek till sammans med Guramis och andra malar. Vacker som tusan!

Kurragömma!
Kommentar av: jöjje73 den 2011-01-07

Jag köpte en sån här och allt frid och fröjd, den har dock i fem månader inte synts till överhuvudtaget om man inte tar en ficklampa efter att lyset släckts ner, om man har tur kan man hitta den bakom nån sten... men jag kanske fick en Ferdinand variant förståss, svår att hålla? absolut inte kanske känslig vad gäller vattenkvalité?

Känslig
Kommentar av: daleke den 2009-11-17

Lättskött och superfin. Men min tvärdog tyvärr av medicinen mot vita-pricksjukan, så var lite försiktiga vid medicinering.

Hmm..
Kommentar av: Matte&Mia den 2009-04-30

Förstår inte det där med att denna malen skall vara så svår att hålla? Min verkar trivas bra ihop med jordätare och andra L-malar, alltid framme och är det är mat är han snabbt på plats.
Ca 10cm stor nu.

nästan lyser i mörkret...
Kommentar av: Åhsa den 2004-03-03

Denna mal är hela familjens lilla gnaget mal!:o) dessutom är han ofta ute på dagen och letar mat, så man får se honom ofta och det är ju kul!

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet