Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Ancistrus dolichopterus

L183, blå antennmal, skäggmunsmal


Vetenskapligt namn:
Ancistrus dolichopterus
Tidigare vetenskapligt namn:
Hypostoma punctatum
Xenocara dolichoptera
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
L183, blå antennmal, skäggmunsmal
Ursprung:
Brasilien: Rio Negros flodsystem i norra Brasilien
Foto © Mattias Allroth
Växt- (främst alger) och allätare. Tar en del alger i akvariet, men detta kan bara fylla en liten del av artens näringsbehov så därför behöver den grönfoder och detta kan gärna kompletteras med en del frysfoder..
Den blå antennmalen är en mycket svårodlad substratruvare som leker i grottor. Den är noggrann i sitt val av lekgrotta och ynglen (ca. 40-125) är svåra att dra upp. Hanen vaktar äggen. För odling krävs surt och mjukt vatten. Arten importeras ofta 8-10 cm stor och är då redan könsmogen, men i naturen och vid gynnsamma akvarieförhållanden blir de betydligt större.
Den är framförallt nattaktiv. Fredlig, men revirhävdande mot hanar av samma art. Hanarna utvecklar huvudborst, som är speciellt kraftiga under lekperioden.
Den kan hållas ihop med andra survattensarter. Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar. Mjuka rötter är nödvändiga eftersom de behöver ett tillskott av cellulosa i kosten.
Vanlig Ancistrus sp. säljs i handeln ofta felaktigt med namnet A. dolichopterus. Den senare har ljust blå till vita prickar, samt en vit söm ytterst på rygg och analfenan.
L183 blandas också ofta ihop med L071, L181 och L249, men den förstnämnda bibehåller de vita kanterna även när de blir äldre, vilket de andra inte gör. Ett annat kännetecken är att L183 har 8-10 mjuka fenstrålar i ryggfenan, medan de andra har 7 (någon enstaka gång 8).



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet