Zoopet
Haplochromis sp. 'flameback'
Ciklider - Viktoria etc.

Haplochromis sp. 'flameback'
Viktoria-flameback


Vetenskapligt namn:
Haplochromis sp. 'flameback'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Viktoria-flameback
Ursprung:
Viktoriasjön

Foto: Ad Konings
Allätare som i Viktoriasjön äter detritus (organiskt slam) och växtplankton. I akvarium äter den allt standardfoder, men bör få fryst foder som Cyclops och Artemia samt vegetabiliskt torrfoder.
I sin naturliga miljö lever (levde) den på öppet vatten. Efter inplanteringen av nilabborren i Viktoria-sjön har den mer eller mindre utrotats helt.
Flameback är i akvarium något revirhävdande och aggressiv. Den är en maternal (honan ruvar) munruvare. Vid leken gräver den ut runda lekgropar.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen i form av stenar och rötter och gärna en del kraftiga växter. Bottenmaterialet bör vara sand eller fint grus. Den färgar ut bäst om akvariets baksida är mycket mörk, men belysningen kan gärna vara relativt stark. Det är bäst att skaffa en mindre grupp (5-6 st) som får växa upp ihop. Den kan hållas ihop med andra Viktoria-ciklider, helst dock inte ihop med större arter eller med de klipplevande arterna eftersom dessa är för aggressiva.
Flame-back är något känslig mot nitrit.
Hanarna är betydligt färggrannare än honorna som är silvergrå. Se till att täckglasen är tättslutande eftersom den kan hoppa en del.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Otroligt vacker!
Kommentar av: Gimpan den 2003-12-21

Haplochromis Flameback är en mycket vacker och färgstark art där revirhävdande hanar lyser upp hela sitt revir med sin lekdräkt. Om du vill kan du enbart ha hanar i ditt akvarium och då få nått som dina vänner blir grymt avundsjuka på! Gillar du den här fisken så tycker jag du ska läsa mer om Viktoriaciklider!
mvh

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund