Zoopet
Megalechis thoracata
Malar - Corydoras (pansarmalar)

Megalechis thoracata
Långsträckt pansarmal, prickig hoplosternum


Vetenskapligt namn:
Megalechis thoracata
Tidigare vetenskapligt namn:
Callichtys personatus
Hoplosternum  thoracatum
Familj:
Callichthyidae
Handelsnamn:
Långsträckt pansarmal, prickig hoplosternum
Ursprung:
Trinidad, Guyana, Martinique, Venezuela, Peru, Brasilien och Paraguay

Foto © Louise Östlund
Allätare och köttätare. Vuxna exemplar kan äta småfisk. Äter allt standardfoder som t.ex. fodertabletter. Mata gärna när akvariebelysningen släcks på kvällen.
Den långsträckta pansarmalen är en skumbobyggare som placerar äggen (150-400 st) under flytväxterna. Äggen kläcks sedan efter 4 dygn och ynglen är frisimmande efter ytterligare 2. Boet försvaras energiskt mot andra fiskar. Den kan odlas i ett litet akvarium, men se då till att det finns gott om gömställen efterom hanen kan bli aggressiv mot honan.
Den är en fredlig stimfisk och är delvis nattaktiv (blir synlig först i skymningen). Man bör hålla den i en grupp (i naturen lever den ofta i stora stim).
Akvariet skall innehålla gott om gömställen, som kan skapas med hjälp av stenar och rötter. Flytväxter är nödvändiga för lyckosam lek. Bottenmaterialet skall vara finkornig sand, eftersom den rotar en del i botten.
Det är svårt att skilja könen åt, men främst under lekperioden är den hanens främre bröstfenstråle mycket kraftigare samt även något röd/orange/gul/brun-färgad. Honans är tunnare samt mer naturfärgad.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Hjärtliga
Kommentar av: HawkTear den 2019-02-23

Efter ungefär 3 år av ägande av denna fisk har jag och sambon totalt förälskat oss i dem. Vi har tur med att veta att det finns två honor och en hane i vår lilla grupp. Vi utökade efter vi fått reda på att de ska vara större stim. Vi huserar nu 12 st i ett 320 liters akvarium.

Väldigt trevliga och fredliga, fruktansvärt söta när de kör ned huvudet i bottensubstratet och bökar efter något gott att äta, väldigt glupska är de med. De går med 5 st corydoras, 2 ancistrus (plus små bäbisar), en pisksnärt och 5-8 st amanoräkor. Allt lugnt och fredligt. Det händer dock att de bökar upp växterna så de flyter omkring.

Härliga!
Kommentar av: VisualDarkness den 2011-06-30

Rikigt buffliga men snälla fiskar som verkligen är älskvärda. Vem kan inte låta bli att älska dem efter ett tag?

Trevliga
Kommentar av: Oscar Martinsson den 2011-06-13

Honan är dessutom mycket kraftigare än hanen.
I övrigt en mycket trevlig fisk! <3

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia