Zoopet
Arapaima gigas
Övriga fiskar

Arapaima gigas
Arapaima, Pirarucu


Vetenskapligt namn:
Arapaima gigas
Familj:
Arapaimidae
Handelsnamn:
Arapaima, Pirarucu
Ursprung:
Brasilien, Colombia, Ecuador, Peru

Foto © Kjell Fohrman
Köttätare (fiskätare). Äter i akvarium fiskar och allt standardfoder. Stora exemplar äter sällan annat än levande foder som t.ex. fiskar. Pga att de är extremt rovgiriga kan de enbart hållas ihop med mycket stora fiskar.
Arten är aggressiv mot andra av samma art, men i övrigt relativt fredlig. Den är inte möjlig att odla i akvarium. Odling i stora dammar är möjlig. På sandbottnen bygger den en boplats som är ungefär 15 cm djup och har en diameter på 50 cm. Hanen vaktar ägg och yngel.
Akvariet bör vara extrem stort, innehålla en del gömställen, men framförallt en stor öppen simyta. Akvariet skall vara väl täckt samt även ha bred marginal från vattenytan till akvariets kant eftersom de kan hoppa. Arten behöver också då och då gå upp till vattenytan och ta in luft.
Arapaiman är inte en akvariefisk och bara små exemplar kan hållas i jättestora akvarier (600 cm/10.000 L), halvvuxna och vuxna kan bara gå i stora offentliga akvarier.
Det är svårt att skilja könen åt, men könsmogna honor är något rundare. Arten är CITES II-listad vilket innebär att den är starkt hotad i sin naturliga miljö och att det gäller handelsrestriktioner för arten (även för odlade exemplar).

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

KÖP INTE!!
Kommentar av: stefanr72 den 2016-03-20

En art som borde vara förbjuden att sälja.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia