Djurmagazinet
Pterophyllum scalare
Ciklider - Sydamerika - Övriga

Pterophyllum scalare
Skalar


Vetenskapligt namn:
Pterophyllum scalare
Tidigare vetenskapligt namn:
Platax scalaris
Pterophyllum eimekei
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Skalar
Utbredning:
Från Guyana till Amazonas

Foto: Christian Alfredsson


Köttätare (små ryggradslösa djur, men även små fiskar). Äter i akvarium smått levande och fryst foder, men även torrfoder. Bör inte hållas med små fiskar som t.ex. neontetror eftersom dessa riskerar att bli mat.
Skalaren är en parbildande substratruvare som leker fritt. Antalet ägg kan uppgå till 1000 per lek, men vanligare är 100-300 st. Dessa läggs i regel på hårda växtblad och vaktas sedan intensivt av bägge föräldrarna. Som ungfiskar är de stimbildande och det är först som vuxna de bildar par.
Denna art är revirhävdande, men ändå relativt fredlig. De är också ganska långsamma graciösa simmare och skall därför inte hållas ihop med tuffa fiskar. De långa fenorna kan utgöra en oemotståndlig frestelse även för arter som normalt inte biter av fenor. Man bör skaffa en grupp på 5-6 individer som får växa upp tillsammans och para ut sig på ett naturligt vis.
Akvariet skall vara tättplanterat (långbladiga växter) samt minst 50 cm högt (gärna högre) för att fenorna skall växa ut. Det bör även innehålla en del stenar och rötter och ha ett fritt simutrymme. Vattencirkulationen får inte vara för kraftig.
Det är nästintill omöjligt att skilja könen åt vilket gör det än viktigare att starta med en liten grupp. Hanar som lekt utvecklar en liten puckel. Skalaren är en mycket populär akvariefisk och det finns många framavlade varianter av den som "Marmor", "Guld", "Svart" och "Spök". Det förekommer även flera naturformer i handeln.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Mark Smith
Foto: Mark Smith
Foto: Mark Smith
Foto: Cecilia Knutsäter
Foto: Therese Larsson
Foto: Emanuel Johansson
Foto: Cecilia Knutsäter
Foto: Karin Lanvén
Foto: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman

Medlemmarnas kommentarer

cool fisk

en väldigt cool fisk. men fattar inte varför man sejer att man inte kan ha dom med neontetra och kardinal tetror. kan va lite horda mot varandra men e fredliga annars tror jag att de beror på om de e upp vexta med små fiskar. dom är veldigt snygga men klår inte fiskar som diskus tlx red panda diskus. men e riktigt fin
får ungifär 3 stjerner

Kommentar av: Digleslem den 2013-04-24

scalarer

Jag har ett 222l akvarie med 7 scalarer(3stora 4små),12 kardinal -tetror,11neontetror,5guldbarber,3platys,5svärdbärare,1mal,3blåregnbåg-sfisk och 1 rödfenadglastetra. Inga problem än. Skulle vilja ha lite ROM också men det kommer nog. Jag undrar varför alla säger att neontetror och scalarer inte går ihop?

Kommentar av: Simon Bonnevier den 2012-07-21

Ägg! :D


Idag höll jag på med pumpen i min 375 liters akvarium och sen gick jag till mitt lilla akvarium, när jag kom tillbaks till det stora så upptäckte jag att mina scalarer helt plötsligt fyllt ett stort blad med ägg! Massa små vita kulor xD det var skithäftigt tkr jag! Tror dock inte att dessa ägg kmr klara sig så länge även om föräldrarna vaktar dom väldigt noga. Ägg har en tendens att bli käk så småning om.

Kommentar av: Geekinblack den 2011-10-18

kan någon hjälpa mig med köns skillnaden?

Hej hur ser man köns skillnaden vissa gärna en bild

Kommentar av: ali_fish den 2011-03-17

Tycker de är underbara!

Har längta så länge efter Skalarer men har haft andra fiskar som inte passat.
När det började bli tomt i karet skaffade vi en grupp på 5 Skalarer och de är underbara!
Har hört så många säga att de är skygga men dessa 5 kommer till rutan så fort man går förbi!
Passar bra ihop med platy.

Kommentar av: IssaPissa den 2009-07-13

En fascinerande yngelvårdare

Hade turen att få tag på en hona med mycket bra instinkter att ta hand om sina yngel, När jag skaffade en hane till henne så tog det kanske två, tre veckor sen var de igång... Hanen var inte alls lika engagerad men det var precis som om honan lärde upp honom och det tog kanske ett misslyckat försök så lyckades de föda fram sin första kull med yngel. Men gissa om honan var aggressiv gentemot andra fiskar, kunde inte ens ha en ancistrus i akvariet när hon var i lekstämning (dvs nästan hela tiden) eller vaktade yngel. Det var verkligen en upplevelse att se hur särskilt honan hela tiden höll på med äggen och senare ynglena.

Kommentar av: Oregistrerade den 2009-05-29
Radera din kommentar

^^

Fick en idag (Komentera inte detta :P) av min granne, en svart en. Den verkar vara väldigt trevlig och lugn. Men den ser lite elak ut. Min har inte speciellt långa fenor.
Den är dessutom, hittils, varit snäll mot mina små kardinal tetror, ingen har blivit mat ännu. Den verkar också lite kinkig med maten, för idag åt den inte alls, men kan också bero på att den är nyinflyttad.


Kommentar av: BriljantTetra den 2009-03-15

Trevliga fiskar

Väldigt trevliga fiskar, har 2 st Guldskalarer, en Koi-skalar och en vanlig grå. Dem går ihop med mina rosentetror och koppartetror.

Kommentar av: Jullan93 den 2008-12-09

Scalarer!

Hej! :D

Jag har bara hunnit haft 4 st i en dag och dom har redan laggt rom! :D Hoppas att jag kan få lite små scalarer som jag sedan kan behålla. :D

Kommentar av: Zebrafisken den 2008-10-29

scalare

Hej! Jag har två st unga scalare och dom går ihop med både guppy och neontetror och många små fiskar och dom har inte gjort dom något ont inte än iaf :/.. Dom kan "puffa" lite på varandra ibland men annars är dom snälla.. Och dom är ju väldigt fina och blir stora och fantastiska :)...Kommentar av: lillajag86 den 2008-03-28

finastefisk

Den här är den finaste fisken jag har sett i hela mitt liv ärligt!!!

Har 4st nu

Kommentar av: Baf2 den 2008-03-21

snygg fisk

Gillar denna fisk har bara 2 st i mitt lilla 54 liters akvarium. mvh/ Hugo

Kommentar av: hugo.boccara den 2008-01-03

Nyfiken och trevlig

Trevlig fisk som håller sig framme vid glaset och alltid syns. De simmar fram och tillbaka hela tiden och verkar vara mer intresserade av vad som händer i rummet akvariet står i än vad som händer i själva akvariet. Kommer vi fram till akvariet är de genast framme och tittar på oss.

Två av våra sju har bildat par och lagt rom. När de gör de jagar de bort andra fiskar och andra Scalarer.

Nyfiken och trevlig fisk, rekommenderas!

Kommentar av: abbimicke den 2007-09-13

snälla scalare


Har 5 st scalare, en fullvuxen och fyra halvstora (3 av de är svarta)
jag har de i ett akvarium med neontetror, guppys, svärdbärare, bolivianska fjärilsciklider(små) zebrafiskar, black molly etc.
har aldrig haft något problem med att de äter, har räknat fiskarna, just för att scalare sägs äta små fiskar, men ALLA mina fiskar är kvar!
och jag kan tillägga att jag just nu inte har några växter i akvariumet heller..
jag har haft alla de fiskarna tillsammans i några månader..
de är helt underbart rara, tama och roliga!
men jag kanske bara har haft enorm tur ;)
mvh/sandra

Kommentar av: lilleolov den 2007-03-10

Väldigt trevliga tycker jag

Mina äter ur handen och är då väldigt noga med att inte bitas i fingrarna. De är kul som håller sån koll på vad man gör utanför akvariet. Det är t ex svårt att fota andra fiskar i akvariet utan att få minst en stor scalar mitt i bilden.

Kommentar av: Knyttet den 2006-12-29

Neontetror o scalarer

Jag hade också en längre tid scalarer o neonetror ihop, men plötsligt sinade tetrorna dag för dag. Dyr och god middag. Men mina slöjstjärtar var inte bättre de mumsade ockå på neontetror 12st på 2 dagar.

Kommentar av: miluhe den 2006-06-28

fina fiskar de e dom

Har två stycken men jag vet inte om de är hane och hona eller nåt annat.De är jätte fina!!

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-02
Radera din kommentar

scalar

har tre scalarer de ena 2 är ett lekpar..de leker varannan v...

har de i ett akvarie med ca 40 kardinaler de har inte växt upp till sammans och när alla kardinaler var ca en halv cm stora allså riktigt små var de inga problem...

de e så stotliga och finna

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-21
Radera din kommentar

Scalar hjärta guppy...

Jag har en Scalar kvar, hade två från början men den andra dog. Även guppy hanen. Men Scalaren och de två guppy honorna är otroliga kompisar, simmar tillsammans och kommer på en gång man visar sig. Skaffade här i dagarna 8 st Neontetro, var rädd att Scalaren skulle ha fest på dem, men det gick bra. Det var snarare guppy tjejerna som var fram och provsmaka. Men det gick bra, och de verkar trivas ihop. Guppy tjejerna fick en ny kille, och han vart hel kär i tjejerna, men de verkade inte bry sig så mycket om honom. De gled runt istället med herr el. dam Scalar.Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-14
Radera din kommentar

Skalare med Guldfisk

Har en skalare med bla 2 guldfiskar och det de trivs bra tillsammans i akvariumet

Kommentar av: crigge den 2005-11-02

Yngelvårdare

Det sägs ju att scalaren inte är en bra yngelvårade,men jag har två par som är odlade och de är mycket bra yngelvårdare.

Kommentar av: Pellejerka den 2005-10-25

Scalarer ihop med Kardinalfiskar?

Jag har hört massor av olyckor med små fiskar ihop med scalarer. Men är kardinalfisken tillräckligt stor för att inte bli middag? (Inte kardinaltetran, kardinalfisken...)

Kommentar av: Dankell den 2005-10-23

aqua men

jag hade tänkt skaffa massa scalare men jag har massa neontetror som dom kan käka

Kommentar av: aqua men den 2005-08-17

favoriten

Min favorit fisk.vacker,snäll och väldigt personlig.kommer fram till glaset när man går förbi.

Kommentar av: skalar90 den 2005-03-03

Fina men larviga

Har två stora och jätte fina Scalarer. Men dom är skit larviga. Mina guppyn kan skrämma livet ur dom genom att bara simma framför munnen på dom. Båda är rätt gammla men pigga och har vart med länge. Men dom har aldrig nånsin rört neontetror eller andra minre fiskar, dom är rädd för dom. Störst och fegast men ändå underbar.

Kommentar av: josse_87 den 2004-12-07
Radera din kommentar

Föräldrar

Jag köpte fyra fiskar, två vanliga och två svarta. Först matvägrade den ena randiga så att den dog. De två svarta bildade par och blev akvariets "kung och drottning". De la rom, men de försvann så jag trodde att antingen de eller malarna ätit upp de. De blev väldigt elaka mot den sista randiga och jagade den alltid, tillslut tuggade de nog sönder stjärtfenan så att de inte kunde simma, vilket ledde till att även den dog. Idag upptäckte jag att det fanns massor av små yngel på växtbladen. Fiskarna vaktar dem intensivt. Känner mig lite ute på hal is och jag hoppas att de klarar av att sköta dem. =)

Vad jag vill säga med detta är att det är lätta fiskar som tål mycket, men att de när de bildar par kanske inte längre är så snälla mot de andra fiskarna.


Kommentar av: Atlantis den 2004-12-04
Radera din kommentar

neontetror och pterophyllum

jag har 105 neontetror som går ihop med mina tiotals scalarer och inte en enda tetra har blivit uppäten. Om man låter scalarena växa upp med neontetrona så är det nog ingen fara... scalaren är den mest ståtligaste cikliden enligt mig... klår till och med discus =))

Kommentar av: medgix den 2004-11-25
Radera din kommentar

Guld-skalar

Har ett par som ofta lägger ägg, dessa vaktas noga, men i slutändan blir det mat ändå.
En mycket trevlig fisk som gärna kommer fram och hälsar när man sitter och tittar.

Kommentar av: 3kronor den 2004-09-14
Radera din kommentar

scalare och tetror

Jag har två skalarer och kardinal tetror det går bra men det går inte med guppy!

Kommentar av: Race den 2004-09-11
Radera din kommentar

Jävligt elaka

Mina scalarer är elaka, hänsynslösa rovdjur... Delvis smyger dom sig på mindre fiskar och käkar upp dom, men dom kan också jaga dom tills dom får tag på dom... Men tycker om min firrar lite mer nu eftersom dom la ägg igår... *överlycklig*

Kommentar av: s_bjornholdt_boll@yahoo.s den 2004-08-29
Radera din kommentar

Altum Scalaren

Har 6 stycken altum som är ca 25 cm höga,skall snart få in 4 till.. På kvällen när man släcker ner hemma och bara har lite ljus i akvariumet så blir fenorna alldeles blodröda när dom fäller ut dem, så vackra!! Kul att se deras humörsvägningar som går från nästan silvriga vid rädsla och svarta när dom skyddar sitt revir! skall lite längre fram försöka simulera en regnperiod, får vi se om man kan få dem att leka :o)


Kommentar av: Åhsa den 2004-03-26
Radera din kommentar

stora

när man har ägt dem ett tag kan de bli riktigt stora

Kommentar av: Aqua master den 2004-03-25
Radera din kommentar

Fina Fiskar

Jag tycker Scalarerna är bland de vackraste akvariefiskarna. Jag hade turen att köpa ett par när jag köpte mina två. De har lekt ett par gånger men det har bara blivit 12st yngel som klarat sig av en lek.

Kommentar av: Oscar Cederqvist den 2004-03-07
Radera din kommentar

Skalar + kardinaltetra

Har 4 stycken 4 cm skalarer som växer upp tillsammans med ett gäng kardinaltetror... Växer de upp ihop ska det inte vara något problem att ha dom tillsammans i akvariet..

Kommentar av: Robot den 2004-02-19
Radera din kommentar

.

jag har 2st dom är små men söta och lungna

Kommentar av: Race den 2004-02-15
Radera din kommentar

wohoo

mina skalarer är asläckra och går att handmata.

Kommentar av: kryddarn den 2004-01-17
Radera din kommentar

behöver höga akvarium

de blir mycket finare om man har höga akvarium ....

Kommentar av: bilbuk den 2003-12-20
Radera din kommentar

Finast

Scalar är en fin tålig fisk men kan vara lite aggresiv mot andra hannar

Kommentar av: Fiskfantasten den 2003-12-19
Radera din kommentar

GAMAR

Har Peru Altum ihop med Neontetror och det gick åt helvet för tetrorna men mätta o sprängfeta scalarer.

Kommentar av: PIPEN den 2003-11-23
Radera din kommentar

Inga problem ihop med tetror

Jag har 4 pärlemovita som går med ett stim(23) Sv. neontetra & 2 silverhajar
Min förhoppning är att vänja de medan de är små att tetrorna inte är mat.

Ev. yngel däremot kan nog slinka ner...

Kommentar av: Peter_F den 2003-10-22
Radera din kommentar

Trevliga fiskar

Jag tycker att scalarer är väldigt trevliga fiskar, fina och gulliga =)

Kommentar av: Fiski den 2003-08-31
Radera din kommentar

aggresiv

mina e aggresiva

Kommentar av: gurkan den 2003-08-31
Radera din kommentar

scalare

fina men bildar lätt par som gärna stöter bort de svaga.


Kommentar av: mattis den 2003-08-18
Radera din kommentar

Trevliga Lekvilliga Firrar Det......

Trevliga fiskar.
Lekte i ett sällskapsakvarium på 54 liter, och trängde in de andra fiskarna i ett hörn!
Lite lik Diskus form om man tänker på det....

Kommentar av: Inge Ting den 2003-08-02
Radera din kommentar

Svarta scalaren = dålig

Den svarta scalaren är så avlad så den är helt sönder avlad för det mesta! Dom har tagit den mörkaste av yngelerna och hållt på så till dom fått svarta! Därför är dom ytterst otåliga! Och rätt svåra! Min svartasvalar har fått alla möjliga sjukdomar! Och kommer snart ge upp. Och ta stackarens liv...

Kommentar av: Gurami den 2003-04-05

Grå Scalare

Jag har också 2 stycken scalarer, gråa.
Dom är väldigt trevliga och snälla, väldigt nyfikna och tama!!
Väldigt fina fiskar!!!

Kommentar av: Fiski den 2003-04-01

krabbor och scalare

är ingen bra kombination... för krabborna nyper av fenorna

Kommentar av: gurkan den 2003-03-26

Inte helt ofarliga

Skalarer är visserligen snälla för att vara ciklider, och väldigt dåliga simmare, men de blir i slutänden hyfsat stora och går dåligt ihop med småfisk.

De kan fånga & äta även snabba småfiskar genom att långsamt smyga sig på dem och sen snabbt hugga, och de har tillräcklig kraft i bettet för att kapa en neontetra på mitten.Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-26

Diamant skalarer

Har tre stycken varav en av dem upptäckt att mina zebrafiskar (nya små) är lätta att äta då jag utfodrar. Detta har väl gjort mig lite smått brydd då just denna skalaren vägrar äta det foder som jag ger.

Någon som varit med om något liknande?

Frysta "blood worms" är den ej intresserad av, men så fort "yt foder" has i till de andra fiskarna, så ska han försöka äta dom istället.Kommentar av: Emanuel den 2003-02-22

Hej

Hej jag har också två scalarer men dom är ganska snälla fast jag har en stor slöjstjärt.

Kommentar av: Jaunty_love den 2003-01-17

Trevlig fisk

Tjenare jag har 2 st skalarer och dom är jätte fina och snälla men dom är lite taskiga mot mindre fiskar t ex neontetror.

Kommentar av: Växt den 2003-01-08

Peru-Altum

Peru-Altum är en variant av Scalaren som liksom vanlig Scalare klassificeras som Pterophyllum Scalare. Dock pågår det arbete med revidering av Pterophyllum-släktet varför ändringar kan komma inom några år.

Kommentar av: Hasse_H den 2002-09-05


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik