Ciklider - Sydamerika - Övriga

Pterophyllum altum

Altumskalar


Vetenskapligt namn:
Pterophyllum altum
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Altumskalar
Ursprung:
Colombia, Venezuela
Foto © Mattias Allroth

Pterophyllum altum, även känd som Altumskalaren, är en fisk som huvudsakligen föredrar en kost bestående av små ryggradslösa djur, men de tar också små fiskar som en del av sin diet. I akvariet är de relativt enkla att mata och accepterar små levande och frysta foder, men de kan också ta torrfoder. Det är dock viktigt att undvika att hålla dem med små fiskar, eftersom Altumskalaren kan se dem som byte.

När det kommer till reproduktionen av Pterophyllum altum, är de parbildande substratruvare som leker fritt. Under lekperioden kan de lägga upp till 500 ägg, vanligtvis på hårda växtblad. Båda föräldrarna vaktar äggen intensivt. Att odla denna art i fångenskap kan vara en utmaning, och det är viktigt att ha rätt miljö och förutsättningar för en framgångsrik lek.

Beteendemässigt är Pterophyllum altum revirhävdande men ändå relativt fredlig. De är långsamma och graciösa simmare och bör inte hållas med aggressiva eller tuffa fiskar. De långa fenorna kan vara en frestelse även för fiskar som normalt inte är fenbitare. För att främja deras välbefinnande och hälsa är det bäst att skaffa en grupp med 5-6 individer som får växa upp tillsammans och para sig.

När det gäller akvariemiljön föredrar Pterophyllum altum ett tättplanterat akvarium med långbladiga växter. Det är också fördelaktigt att inkludera några stenar och rötter för gömställen samt att säkerställa att akvariet har tillräckligt med fritt simutrymme. Eftersom Altumskalaren kan bli upp till 30 cm hög, är det viktigt att akvariet är minst 60 cm högt för att deras fenor ska kunna växa ut fullt. Könsbestämning är nästan omöjlig, vilket gör det ännu viktigare att börja med en liten grupp för att öka chanserna att få ett par.


Det som skiljer den från den vanliga skalaren är att den har en brant stigande huvudrygglinje och ett "jack" snett ovan ögonen. Dessutom har den proportionellt (i förhållande till kroppen) längre fenor än vanliga skalarer i samma storlek.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet