Zoopet
Puntius semifasciolatus
Barber och Rasboror

Puntius semifasciolatus
Mässingsbarb, guldbarb


Vetenskapligt namn:
Puntius semifasciolatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Barbus semifasciolatus
Puntius schuberti
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Mässingsbarb, guldbarb
Ursprung:
Sydöstra Kina: från Hongkong till ön Hainan.

Foto: Robin Hedström
Allätare. Äter i akvarium allt vanligt foder.
Mässingsbarben är en livlig och fredlig stimfisk som behöver gömställen och finkornig sand i akvariet. I akvariet skall också finnas stenar och rötter, samt en öppen bottenyta. Dessutom skall akvariet vara tätt planterat och gärna innehålla en del flytväxter för att dämpa ljuset.
Den är romspridare bland växter och vid leken fastnar äggen på växterna eller faller till bottnen.
Hanarna har mycket starkare färger och är slankare och mindre än honorna. Honorna är rundare (speciellt under lekperioden).
Mässingsbarben är en populär och lättskött akvariefisk. Av denna art finns det en gul färgform som brukar kallas för "guldbarb". Fotot ovan visar denna fisk.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Snäckmördare..
Kommentar av: Millan2000 den 2013-04-23

Jag köpte 9 posthorn! På 2 dar var alla skal tomma...fattade ingenting..men efter läst kommentarer om guldbarb o praktbarber hajar jag..har 3 av vardera sort,stora o fina är dom... :/

Hm
Kommentar av: Christerhedberg den 2010-08-20

Det är inte den roligaste fisk jag haft. Jag tycker att den inte faller mig i smaken för att den är glupsk, simmar runt som en guldfisk och inte har ett intressant beteende. Dock så är den poppis och lättodlad.

Mycket trevlig fisk
Kommentar av: MarilynManson94 den 2009-02-01

Jag har en ca 5 år gammal guldbarab, den är jättefin-mycketfinare än den på bilden, den är liksom guldig, orange typ stor är den också, runt 7 cm. Den glänser så fint när sen simmar runt, matgladast av alla- tjock och fet har den blivit! Men den kan dock tugga lite på mina slöjstjärtar ibland :( Men annars en mycket trevlig liten firre.

Fina fisken
Kommentar av: Rya den 2008-06-01

Jag har ett gäng med guldbarber (tror jag), köpte ett större akvarium och fick dem med akvariet.

Mina är som någon annan sa tidigare även oranga. Det är två olika storlekar och vad jag kan urtyda från texten så är det alltså honorna som är de större (dessa är nästan dubbelt så stora), det är de stora som är oranga.

Mycket fina lekfulla fiskar, som man blir glad av att titta på.

Långlivad!
Kommentar av: Uddaveka den 2008-01-06

En långlivad och tålig fisk, ur snygg!

Härliga fiskar
Kommentar av: PaksWolf den 2007-01-07

För nybörjaren är barberna riktigt bra fiskar. Mina guldbarber håller låda mest hela dagen och går bra ihop med en Flying Fox. Har nu även skaffat kopparbarber och ser fram emot att se de röda hanarna växa till sig.

Orangefärgade
Kommentar av: burebista den 2006-08-20

Mina guldbarb är orangefärgade, inte gula.Annars stämmer de tidigare beskrivningarna. De är trevliga/glada fiskar nyfikna på allt som händer i akvariet. De trivs här hos mig med att följa efter en större fisk. Det ser mycket roligt ut ska jag säga, som ett flaggskep följt av eskort. Innan hade jag skalarer och det var verkligen kul att följa deras rörelsemönster ihop med guldbarben. Alla fiskar gillar dock inte denna "uppvaktning" och mina nyinflyttade kejsartetror har det lite obekvämt just nu med så nyfikna grannar. :)

En fisk värd guld!
Kommentar av: Fisktjejen den 2005-12-28

Guldbarber är ju jättefina, de visar upp sig och är verkligen matglada! Har inte sett en enda snigel i deras akvarium heller. Tåliga är de också. Köp guldbarber - du kommer inte att ånga dig!

Trevlig firre!
Kommentar av: Nicke32 den 2003-08-02

Jag har ett stim på 20st individer av denna livliga och fredliga art,rekommenderas varmt till sällskapsakvariet.
Som tidigare nämnt verkar dom gilla snäckor,jag har sett när dom mumsar i sig hela snäckor utan att ens reagera på snäckhuset.

Guldbarb drömfisken
Kommentar av: Sunny_67 den 2003-06-15

En mycket trevlig och livlig fisk. Som sagts innan aldrig stilla. Ingen risk att nån mat blir liggandes i akvariet..dom kastar sig över allt. Vackra är dom oxå....

Trevliga barber
Kommentar av: Angelfish den 2003-01-10

Jag har sex stycken guldbarber i ett sällskapsakvarium och det går utmärkt. De håller ihop i ett fint stimm och är aldrig, aldrig stilla. De färgar ut bäst (enligt mina egna erfarenheter) om de får artemia, särskilt den röda färgen på magen blir mycket starkare.
Det har också visat sig att de är mycket effektiva snäckmördare, och har nästan helt lyckats utrota min snäckstam. Det är intressant och roligt att se hur de biter tag i snigeln och ruskar den tills de tappar taget och snäckan flyger iväg en bit (samma ska gör de med ärtor). Sedan tar nästa barb över, och så håller de på tills de får ut snigeln ur sitt skal. Jag har inte ofta sett dem lyckas, men snäckbestondet har sjunkit från 100% till ca 5%, så jag antar att de har stor framgång...
Guldbarben är mycket lättskött och jag rekomenderar den varmt till alla sällkapsakverium!

//Alva

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg