Vetenskapligt namn:
Puntius semifasciolatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Barbus semifasciolatus
Puntius schuberti
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Mässingsbarb, guldbarb
Utbredning:
Sydöstra Kina: från Hongkong till ön Hainan.
Foto: Robin Hedström
I naturen lever olika fiskarter i olika vatten som håller olika temperaturer. Oftast är det tropiska fiskar som finns i våra akvarier, vilket innebär att de vill ha ganska varmt vatten. Vattentemperaturen kan dock variera under året även i tropiska vatten. Till skillnad från människan är fiskar växelvarma djur, vilket innebär att deras kroppstemperatur följer med svängningar i vattentemperaturen. Därför är det speciellt viktigt att vi har rätt temperatur på akvarievattnet.
Arter som lever i vatten där det är stora svängningar i temperaturen mellan olika årstider är naturligtvis mindre känsliga för temperaturvariationer än de som lever i vatten där temperaturen är ungefär samma året runt.
De temperaturer vi har angivit för varje art anger inom vilket intervall temperaturen skall hålla sig i akvariet för att fiskarna skall trivas.
Att ange en arts max.längd är inte det enklaste. En art blir ofta olika stor i naturen och i akvarium (oftast större i akvariemiljö), hanar och honor är olika stora osv. När vi beräknat en arts längd har vi utgått från normal vuxen storlek i naturen, samt den största av honan och hanen (oftast hanen, men långtifrån alltid).
Den längd vi angivit kan skilja sig ganska mycket från den längd de kan uppnå i akvarium. Ett exempel på ett släkte som blir betydligt större i akvarium är malawicikliderna i släktet Aulonocara. I naturen blir de oftast inte större är 9 cm, i akvarium blir de ofta 13-14 cm, dvs 50% längre. Anledningen till att en art blir större i akvarium än i naturen är tillgången på mat. I akvariet får de betydligt mer mat, som de inte behöver arbeta (motionera) för, än de får i naturen.
Ett exempel på motsatsen är hajmalen (Pangasius hypophthalmus) som i naturen kan bli 130 cm, men som i akvarium kan bli 80 cm, ja ofta inte ens så lång. Anledningen till detta är att fiskarna behöver utrymme för att växa till naturlig storlek. Är akvariet för litet stannar den oftast upp i växten.
Därför är det svårt att ange en exakt vuxenstorlek, men siffran som angivits är ändå en ungefärlig utgångspunkt.
Här anges från vilken världsdel en speciell art härstammar. Hela världsdelen är visserligern markerad, men detta innebär i regel inte att arten lever i hela det markerade området.
Sannorlikare är att den bara finns i ett mindre område som t.ex. vid ett litet rev i en speciell sjö, i ett större flodområde etc. För närmare angivelse av området se "Utbredning" på varje fiskbeskrivning.
pH är ett mått på vattnets surhet och alkalinitet och mäts i en skala från 0 till 14 där pH 7 står för neutralt vatten, över 7 är basiskt (alkaliskt) och under 7 är surt. pH-värdet bestäms av om den materia (t.ex. mineraler, organiskt material) som har löst sig i vattnet är alkaliskt eller surt och av mängden löst materia.
Olika arter lever i naturen i olika sorters vatten. I Sydamerika och Asien är oftast vattnet surt (pH under 7) till neutralt (runt 7), i Västafrika relativt neutralt (runt 7), i Centralamerika och djupvattenssjöarna i Östafrika basiskt (över 7).
Därför är det viktigt att fiskarna i akvariet har ungefär samma vatten. Vill du ha reda på mer om pH, som hur man mäter, eller hur man ändrar pH-värdet uppmanar jag dig till att gå in på rubriken "Akvarievatten" som du finner i huvudkolumnen till höger. Under rubriken "Akvarievatten" hittar du också mycket annan information om olika vattenkemiska förhållanden man måste tänka på. Till exempel är det mycket viktigt att känna till vattnets KH-värde.
För varje fiskart har vi angivit ett intervall inom vilket pH-värdet skall befinna sig för att just denna art skall trivas. Visst kan man genom långsam tillvänjning vänja många arter till att överleva i vattenvärden som ligger utanför detta intervall, men det är definitivt inte att rekommendera eftersom det dels är frågan om djurplågeri och dels i det långa loppet ändå riskerar att ta en ände med förskräckelse.
Ett annan viktig faktor vad gäller pH-värdet är att det hålls stabilt, dvs det får ej variera för mycket, stora hopp i pH-värdet (även om den övre och undre gränsen ligger inom intervallet) är mycket skadligt för många fiskarter. Mer om detta hittar du i avdelningen "Akvarievatten".
Olika fiskarter kräver olika storlek på akvariet. Vad som påverkar detta är naturligtvis i första hand fiskens storlek, men det finns också annat. Aktiva fiskar som simmar mycket kräver ett större akvarium än en mer passiv osv.
Vi har angivit en siffra både för akvariets minsta längd och för dess minsta innerhåll i liter. Ofta följs dessa bägge siffror åt, men inte alltid. Framförallt väldigt aktiva fiskar vill ha relativt långa akvarier eftersom de simmar mycket och då behöver ett stort simutrymme. Andra ganska passiva men stora fiskarter äter kanske mycket och då krävs det ett stort liter-innehåll för att det är lättare att upprätthålla en biologisk balans i ett sådant akvarium.
I regel följs dock de bägge måttstockarna åt. Vår angivelse kan bara ses som en ungefärlig utgångspunkt för hur litet ett akvarium kan vara. Ett större akvarium är aldrig fel och det är alltid lättare att sköta och hitta en biologisk balans ju större ett akvarium är.
Olika arter är olika väl anpassade till ett liv i akvarium. En del arter skall inte gå i akvarium. Vi har utifrån vår bedömning placerat samtliga arter i olika grupper allt efter deras svårighetsgrad, med 1 som enklast och 5 som svårast.
1 - Mycket tålig, fredlig och lämplig nybörjarart.
2 - Relativt tålig och fredlig art som normalt är lättskött.
3 - Lämplig som akvariefisk, men läs helst en bok och/eller prata med någon med erfarenhet av denna art, för att sätta dig in i dess speciella krav.
4 - Denna art är svår att hålla i akvarium och är bara lämplig för specialister som kan erbjuda arten rätt förhållanden i ett specialakvarium.
5 - Klart olämplig som akvariefisk. Oftast på grund av artens storlek och/eller aggressivitet.
Den gradering vi gjort är självklart beroende av vår erfarenhet (och av de övriga akvarister vi konsulterat) av just dessa fiskar. Andra akvarister kan ha kommit fram till andra slutsatser, utifrån de förhållanden de haft sina fiskar under. Dessa kan också ha rätt, även om de kanske inte satt samma "betyg" som vi gjort.
Därför skall våra "betyg" inte betraktas som en evig sanning som inte kan ifrågasättas, utan bör tas med en nypa salt, men i alla fall tas som en utgångspunkt när det gäller att veta hur svårskött en art är.
SARF (Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund) driver en odlingskampanj för att uppmuntra till odling av akvariefisk. Alla som är medlemmar i en SARF-ansluten akvarieförening kan delta i odlingskampanjen och t.ex. erövra märken efter hur framgångsrik man är som odlare. Även andra kan självklart ha nytta av att veta de olika odlingsvalörerna eftersom de anger svårighetsgraden för odling av de fiskar man har.
Mer information om odlingskampanjen finns på http://www.sarfakvarist.se/SARFValorer.html Följande nivåer finns - guld, silver och brons - de fiskar som är utmärkta med ett ? som odlingsvalör har ännu inte placerats på någon nivå.
Dessutom finns något som heter "elit". Vissa arter har funnits under en längre tid i Sverige men aldrig odlats och dessa har alltså fått epitetet elit. Så snart någon har lyckats odla någon av dessa arter så flyttas arten direkt från "elit" till "guld". Vi var valt att ange de arter som nu är "elit" som "guld" eftersom vi inte har möjlighet att kontinuerligt uppdatera de förändringar som sker. För den som är intresserad av ta reda på vilka arter som är "elit" uppmanar vi att ni tittar på SARFs hemsida enligt ovan.
Fiskar äter i och för sig oftast vad de erbjuds, men
deras tarmsystem (långt för växtätare, kort för
köttätare) kan ta skada om de utfodras med felaktig
kost (speciellt känsliga är växtätarna). Därför skall
man inte hålla rena växt- och köttätare ihop.
Köttätare
En art som i huvudsak lever av kött som kan komma
från små ryggradslösa djur, snäckor, småfisk etc.
Allätare
En art som kan äta det mesta.
Växtätare
En art som äter fiberrikt grönfoder – oftast alger,
växtplankton men ibland akvarieväxter
Kött och allätare
En allätare som i huvudsak äter kött.
Växt och allätare
En allätare som i huvudsak äter grönt.
Vissa arter skall man ha en grupp av. Hur många som
behövs varierar mellan olika arter (mellan 4-20).
En del arter behöver gömställen. Beroende av art kan
gömställena bestå av grottor med stenar eller rötter,
täta växtsnår, sand som de kan gräva ned sig i etc..
Allätare. Äter i akvarium allt vanligt foder.
Mässingsbarben är en livlig och fredlig stimfisk som behöver gömställen och finkornig sand i akvariet. I akvariet skall också finnas stenar och rötter, samt en öppen bottenyta. Dessutom skall akvariet vara tätt planterat och gärna innehålla en del flytväxter för att dämpa ljuset.
Den är romspridare bland växter och vid leken fastnar äggen på växterna eller faller till bottnen.
Hanarna har mycket starkare färger och är slankare och mindre än honorna. Honorna är rundare (speciellt under lekperioden).
Mässingsbarben är en populär och lättskött akvariefisk. Av denna art finns det en gul färgform som brukar kallas för "guldbarb". Fotot ovan visar denna fisk.
Fler bilder på arten
Foto: Mark Smith
Snäckmördare..
Jag köpte 9 posthorn! På 2 dar var alla skal tomma...fattade ingenting..men efter läst kommentarer om guldbarb o praktbarber hajar jag..har 3 av vardera sort,stora o fina är dom... :/
Kommentar av: Millan2000 den 2013-04-23
Hm
Det är inte den roligaste fisk jag haft. Jag tycker att den inte faller mig i smaken för att den är glupsk, simmar runt som en guldfisk och inte har ett intressant beteende. Dock så är den poppis och lättodlad.
Kommentar av: Christerhedberg den 2010-08-20
Mycket trevlig fisk
Jag har en ca 5 år gammal guldbarab, den är jättefin-mycketfinare än den på bilden, den är liksom guldig, orange typ stor är den också, runt 7 cm. Den glänser så fint när sen simmar runt, matgladast av alla- tjock och fet har den blivit! Men den kan dock tugga lite på mina slöjstjärtar ibland :( Men annars en mycket trevlig liten firre.
Kommentar av: MarilynManson94 den 2009-02-01
Fina fisken
Jag har ett gäng med guldbarber (tror jag), köpte ett större akvarium och fick dem med akvariet.
Mina är som någon annan sa tidigare även oranga. Det är två olika storlekar och vad jag kan urtyda från texten så är det alltså honorna som är de större (dessa är nästan dubbelt så stora), det är de stora som är oranga.
Mycket fina lekfulla fiskar, som man blir glad av att titta på.
Kommentar av: Rya den 2008-06-01
Långlivad!
En långlivad och tålig fisk, ur snygg!
Kommentar av: Uddaveka den 2008-01-06
Härliga fiskar
För nybörjaren är barberna riktigt bra fiskar. Mina guldbarber håller låda mest hela dagen och går bra ihop med en Flying Fox. Har nu även skaffat kopparbarber och ser fram emot att se de röda hanarna växa till sig.
Kommentar av: PaksWolf den 2007-01-07
Orangefärgade
Mina guldbarb är orangefärgade, inte gula.Annars stämmer de tidigare beskrivningarna. De är trevliga/glada fiskar nyfikna på allt som händer i akvariet. De trivs här hos mig med att följa efter en större fisk. Det ser mycket roligt ut ska jag säga, som ett flaggskep följt av eskort. Innan hade jag skalarer och det var verkligen kul att följa deras rörelsemönster ihop med guldbarben. Alla fiskar gillar dock inte denna "uppvaktning" och mina nyinflyttade kejsartetror har det lite obekvämt just nu med så nyfikna grannar. :)
Kommentar av: burebista den 2006-08-20
En fisk värd guld!
Guldbarber är ju jättefina, de visar upp sig och är verkligen matglada! Har inte sett en enda snigel i deras akvarium heller. Tåliga är de också. Köp guldbarber - du kommer inte att ånga dig!
Kommentar av: Fisktjejen den 2005-12-28
Trevlig firre!
Jag har ett stim på 20st individer av denna livliga och fredliga art,rekommenderas varmt till sällskapsakvariet.
Som tidigare nämnt verkar dom gilla snäckor,jag har sett när dom mumsar i sig hela snäckor utan att ens reagera på snäckhuset.
Kommentar av: Nicke32 den 2003-08-02
Radera din kommentar
Guldbarb drömfisken
En mycket trevlig och livlig fisk. Som sagts innan aldrig stilla. Ingen risk att nån mat blir liggandes i akvariet..dom kastar sig över allt. Vackra är dom oxå....
Kommentar av: Sunny_67 den 2003-06-15
Radera din kommentar
Trevliga barber
Jag har sex stycken guldbarber i ett sällskapsakvarium och det går utmärkt. De håller ihop i ett fint stimm och är aldrig, aldrig stilla. De färgar ut bäst (enligt mina egna erfarenheter) om de får artemia, särskilt den röda färgen på magen blir mycket starkare.
Det har också visat sig att de är mycket effektiva snäckmördare, och har nästan helt lyckats utrota min snäckstam. Det är intressant och roligt att se hur de biter tag i snigeln och ruskar den tills de tappar taget och snäckan flyger iväg en bit (samma ska gör de med ärtor). Sedan tar nästa barb över, och så håller de på tills de får ut snigeln ur sitt skal. Jag har inte ofta sett dem lyckas, men snäckbestondet har sjunkit från 100% till ca 5%, så jag antar att de har stor framgång...
Guldbarben är mycket lättskött och jag rekomenderar den varmt till alla sällkapsakverium!
//Alva
Kommentar av: Angelfish den 2003-01-10
Radera din kommentar
Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt