Zoopet
Danio albolineatus
Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Danio albolineatus
Pärldanio, blå danio


Vetenskapligt namn:
Danio albolineatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Nuria albolineata
Brachydanio albolineatus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Pärldanio, blå danio
Ursprung:
Burma, Thailand, Malacka-halvön och Sumatra.

Foto © Mark Smith
Allätare och köttätare(små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder.
Pärldanion är en romspridare bland växter, äggen kläcks efter 36-48 timmar. Den odlas bäst i ett speciellt lekakvarium med lågt vattenstånd (10-15 cm). Föräldrarna flyttas omedelbart efter leken.
Den är en mycket livlig och fredlig stimfisk, detta till trots är den parbildande. Den trivs bäst i långsträckta men gärna låga akvarier, som kan innehålla en del växter men framförallt ha en stor öppen simyta. Bottenmaterialet skall bestå av grovt grus. Se till att akvariet är väl täckt eftersom den är en mycket bra hoppare. Den passar bra ihop med andra fredliga små arter.
Hanarna är slankare och har intesivare färger. Honorna är större och rundare. Den finns en ockergul variant av pärldanion som brukar kallas "gul danio".

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Lätt fisk
Kommentar av: Boerboel den 2002-09-05

Mycket lätt att odla! Mina leker ständigt och jämt, under alla årstider. De blir ännu mer stimulerade till lek om man lägger i lite färskvatten. I mitt akvarium så dras ynglen eller äggen in i filtret (innerfilter), och jag har ständigt nya småttingar som simmar där.... En mycket tålig fisk.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet