Levandefödande tandkarpar

Xiphophorus hellerii

Zapote svärdbärare


Vetenskapligt namn:
Xiphophorus hellerii
Tidigare vetenskapligt namn:
Poecilia hellerii
Xiphophorus helleri, Zapote
Familj:
Poecilidae
Handelsnamn:
Zapote svärdbärare
Ursprung:
Mexiko
Foto © Anders Johnsson

Allätare (invertebrater, detrit, alger, växtdelar) som i akvarium bör ges en varierad kost.
I sin naturliga miljö återfinns arten oftast i relativt snabbflytande vattendrag som innehåller gott om växter.
Svärdbäraren är en levandefödare där hanen har ett s.k. gonopodium (en modifierad analfena) som de använder för inre befruktning av honorna. Normalt bär honorna äggen ca. 24-30 dygn innan ynglen är fullt utvecklade och släpps ut, men honan kan också lagra hanens spermier flera månader i kroppen innan de befruktar äggen som sedan utvecklas till små yngel och föds. Antalet yngel per kull kan variera mellan ca. 20 och 200 stycken.
Arten passar i de flesta sällskapsakvarier förutsatt att det inte är för litet. Dock kan hanar vara något aggressiva mot varandra.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla en hel del växter och gärna också några flytväxter, ha ett relativt mörkt bottenmaterial samt innehålla några rötter. Vattnet skall inte vara stillastående utan det bör vara en hyfsat stark vattenrörelse i akvariet.
Det är lätt att se skillnad på könen eftersom hanen har ett "svärd" på stjärtfenans nedre del. Hanens kropp (exkl. svärdet) är dessutom i regel något kortare (svärdet ej inräknat) och slankare än honornas. Hanarna har också ett iögonfallande gonopodium.
Arten kan bli 14-16 cm lång, men blir i regel i akvarium inte alls så långa.
Svärdbärarna är en av de allra populäraste akvariefiskarna och den har urvalsodlats under flera sekler och idag förekommer det därför många olika odlingsformer.


Denna vackra svärdbärar-variant är en ovanlig vildform som antagligen kommer från ett ställe som heter Zapote/El Zapote (ligger sannolikt i Mexiko).



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet