Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus duboisi, Karilani

Karilanis vitbandade duboisi


Vetenskapligt namn:
Tropheus duboisi, Karilani
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Karilanis vitbandade duboisi
Ursprung:
Tanganyikasjön: Karilani i Tanzania.
Foto © Ad Konings

Tropeus duboisi, Karilani, är en växtätande art som föredrar de övre delarna av klippbiotopen i sitt naturliga habitat. Den kan ibland hittas i övergångszonen på djup mellan 5 och 15 meter.

Som växtätare och algätare kräver Tropeus duboisi en diet som huvudsakligen består av vegetabiliskt material i akvariet. I sitt naturliga habitat äter den aufwuchs, vilket är alggödsel tillsammans med små kräftdjur som lever i det.

Denna art är en maternal munruvare, och honan ruvar vanligtvis avkomman i knappt 4 veckor. Efter denna period släpps ungarna fria.

Bland Tropheus-arterna är Tropeus duboisi känd för att vara den mest fredliga och kan hållas i mindre grupper om 6-10 individer i något mindre akvarier jämfört med andra Tropheus-arter. Det rekommenderas att ha fler honor än hanar i gruppen. Det är också lämpligt att skaffa hela gruppen samtidigt för att undvika risken för hybridisering.

Akvariet bör erbjuda många gömställen för fiskarna. Tropheus-arterna lever i den syrerika övre delen av klippbiotopen, så det bör finnas en stark vattenomrörning i akvariet. Dessutom är det fördelaktigt om akvariet är långsträckt.

Det är svårt att se skillnad mellan hanar och honor, och den enda relativt säkra metoden är att jämföra de genitala öppningarna. Honans öppning är något större och rundare.


Det förekommer några olika Duboisi-varianter och det som skiljer dem är färgen (vitt eller gult lodrätt band) och bredden på bandet. Ynglen är alltid vitprickiga.
Foto 1 visar en vuxen duboisi från Karilani i Tanzania.
Foto 2 visar ett duboisi-yngel.




Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet