Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus moorii, Isanga

Isanga-, Kalambo-, rödögd-, citron-moorii


Vetenskapligt namn:
Tropheus moorii, Isanga
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Isanga-, Kalambo-, rödögd-, citron-moorii
Ursprung:
Tanganyikasjön: Chisanza och Isanga Bay, Zambia.
Foto © Ad Konings
Växtätare - algätare som i akvarium måste ha vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
I Tanganyikasjön lever den i klippbiotopens översta del. Den är en maternal (honan) munruvare och ruvar normalt lite knappt 4 veckor.
Alla Tropheus är revirhävdande fiskar, som hålls bäst i en grupp på 10 eller fler, gärna minst 15 st. Det är också en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheus lever i den övre klippbiotopen där vattnet är syrerikt, därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
Tidigare räknades även de arter som nu hänförs till T sp. "black", "red" och "ikola" till Tropheus moorii. Även om dessa nu är egna arter återstår det många Tropheus som är "Moorii"-varianter.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.
Foto 1 visar den vanliga "Isanga-mooriin".
Foto 2 visar den OB-färgade formen av "Isanga-moorii". Det är unikt med OB former i Tanganyikasjön. Denna variant brukar kallas för "Golden Kalambo-moorii".



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet