Swedish flag English flag
Zoopet
Scleromystax barbatus
Malar - Corydoras (pansarmalar)

Scleromystax barbatus
Schackbrädes-pansarmal


Vetenskapligt namn:
Scleromystax barbatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Corydoras barbatus
Corydoras barbatus var. 'Rio de Janeiro'
Familj:
Callichthyidae
Handelsnamn:
Schackbrädes-pansarmal
Ursprung:
Södra Brasilien

Foto © Kjell Fohrman
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium t.ex. tablett- och flingfoder, men föredrar fryst foder.
Schackbrädes-pansarmalen är substratlekare, vilket innebär att den vid leken fäster romkornen, som kan uppgå till ca 100 st (men oftast betydligt färre), på växter, glasrutan eller linande. Arten bör införskaffas parvis, och den kan hållas i ett sällskapsakvarium.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla en del växter, några gömställen av rötter, samt en öppen yta med ett bottenmaterial som består av fin sand (max 2 mm) utan vassa kanter. Är kanterna vassa skadas fiskarnas skäggtömmar. Det är också viktigt med rent och syrerikt vatten. Arten är dagaktiv. "Corydoras"-arter kan vara något känsliga för salt i vattnet.
Hanarna är mer långsträckta och har en distinktare färg än honorna. Hanarna får också ett längsgående band mitt på huvudet. När hanarna är i lekkondition får de huvudborst. Detta är en av de största "Corydoras"-arterna, om inte den största och det finns eventuellt flera vildformer av arten. "Corydoras" barbatus var. 'Sao Paulo' ansågs tidigare vara en sådan, men den har nu status som en egen art - S. kronesi. Hanarna hos den senare arten har inget vitt band över nosen, samt inte heller några skäggtömmar.
Foto 1-4 visar en hane
Foto 5 och 6 visar en hona
Foto 7 visar yngel
Foto 8 visar romkorn


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Favorit!
Kommentar av: daniel60 den 2005-07-19

Mina har lekt minst en gång i veckan de senaste två åren, förutom kortare uppehåll. Rommen fästs alltid där vattnet från pumpen träffar glasrutan. Både rom och yngel verkar mindre känsliga än hos andra pansarmalar.

Temperaturvärden
Kommentar av: levsa den 2004-07-20

Temperaturområdet för Barbatus stämmer inte här. Det jag hört från min akvarieffär, och t.ex. på följande sajter är att det ska vara runt 20-21 grader.

http://www.akvarieguiden.nu/artarkiv.php?go=info&id=1096
http://aquaworld.netfirms.com/Siluroidei/Corydoras/Corydoras_barbatus.htm

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES