Zoopet
Osteoglossum bicirrhosum
Övriga fiskar

Osteoglossum bicirrhosum
Silver arowana


Vetenskapligt namn:
Osteoglossum bicirrhosum
Tidigare vetenskapligt namn:
Osteoglossum vandelli
Ischnosoma bicirrhosum
Familj:
Osteoglossidae
Handelsnamn:
Silver arowana
Ursprung:
Amazonas

Foto © Mark Smith
Köttätare (fiskätare). Äter i akvarium fiskar och allt standardfoder. Stora exemplar äter sällan annat än levande foder, som t.ex. fiskar och möss. Pga att de är extremt rovgiriga kan de enbart hållas ihop med mycket stora fiskar.
Silverarowanan är mycket aggressiv mot andra av samma art. Den är inte möjlig att odla i akvarium. Odling i dammar är dock möjlig. De är munruvare. Äggen som är mycket stora (16 mm i diameter) ruvas av hanen upp till ca 2 månader. Då har ungfiskarna hunnit bli ca 8-10 cm och har inte längre gulesäcken kvar.
De växer mycket snabbt, men yngel (upp till 2 år) kan vara i ett 200 cm akvarium. Akvariet bör ha ett fint bottenmaterial samt framförallt ha en mycket stor öppen simyta. Akvariet måste vara väl täckt eftersom de är mycket bra hoppare.
Det är svårt att skilja könen åt, men könsmogna honor är rundare. På fullvuxna hanar är underkäken längre än överkäken, dessutom är analfenan längre utdragen.
Foto 2 visar ett yngel med gulesäcken kvar.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

biter
Kommentar av: EMIL_EMPO den 2007-03-02

japp den biter om man stoppar ner fingret ! och den biter hårt !

fundering
Kommentar av: EMIL_EMPO den 2007-02-09

ibland matvägrar min aro :( vet ej varför? och ibland e han helt galen när han får mat :P äter upp allt som kommer ner i karet, måste bara säga att det e endå en jäkla häärlig fisk, har honnom gående med två fullfuxna väderålar, funkar jätte bra mvh / emil

kul
Kommentar av: EMIL_EMPO den 2007-02-08

hehe jag har en arowana som e jätte fin och stor =)

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet